02. 12. 2013.

Paprena cijena političkog turizma

Umjesto što ih ugošava u svojim metropolama, Evropska unija bi trebala staviti zabranu na ulazak na svoj prostor svim političkim liderima iz BiH sve dok ne riješe "slučaj Sejdić - Finci"


Sve je skuplje od svađe. Stoga se mora ulagati u političke dogovore i nimalo jeftine sastanke, na kojim se rješavaju ključni državni problemi. Novac koji se troši na prevoz, ishranu, smještaj, dnevnice i druge troškove učesnika tih važnih skupova može se, u slučaju uspjeha, višestruko vratiti. U suprotnom, takva ulaganja dobijaju status promašenih investicija.
Ukoliko ni danas u glavnom radu Češke stranački lideri ne postignu sporazum o provedbi presude u slučaju Sejdić – Finci, taj projekat postaće, osim političkog, i veliki financijski fijasko. Čak i da se dođe do sporazuma, njegovo ugovaranje već je koštalo kao kula od zlata. Potrošeno je previše i vremena i novca, a pri tome su stradali ne samo naši nego i evropski budžeti.
Prošle sedmice u Sarajevu su, na pomenutu temu, dva dana razgovarali domaći i evropski eksperti. Ne zna se koliko je stranaca tom prilikom boravilo u našem glavnom radu i koliko su oni tačno koštali Evropsku uniju ili svoje vlade, ukoliko su ih one financirale.
Domaći eksperti vjerovatno nisu ništa naplaćivali na blagajni, ali jesu u nekoliko navrata prije toga, kada su odlazili u Brisel na istu vrstu sastanaka. Desetine hiljada maraka koštalo je svako od tih putovanja. Sve je to plaćeno iz državne kase u kojoj nema novca ni za solidni ručak, ali očigledno ima za skupa politička putovanja.
Još više od takozvanih eksperata koštali su lideri političkih stranaka, koji Sejdiću i Finciju trebaju poslati veliku zahvalnicu. Oni su im omogućili da o tuđem trošku upoznaju i Brisel i još nekoliko lijepih evropskih gradova, poput Praga, u kojem se danas okupljaju. Tamo će, uz sedam lidera, biti i gomila njihovih savjetnika, tjelohranitelja, prevodilaca...
Kad se sve sabere, slučaj Sejdić – Finci jedna je od najskupljih investicija u poslijeratnoj istoriji BiH. Nadam se da će neka nevladina organizacija sačiniti precizan troškovnik ove političke odiseje. Ozbiljan biznis plan vjerovatno bi tada pokazao da gotovo i da nema zarade koja bi mogla da pokrije toliko ulaganje.
Kad bi bili ozbiljni i pošteni, blagajnici državnih i entitetskih institucija lako bi i sami javnosti predočili cifru o dosadašnjem utrošku, posebno nakon prošlosedmične reakcije parlamentarnog funkcionera Milorada Živkovića. On je odbio da potvrdi plaćanje putnih troškova za današnji odlazak u Prag dvojici parlamentarnih zastupnika.
Novcem se ne razbacuju ni oni koji ga imaju u izobilju. Pogotovo to ne bi smjelo raditi rukovodstvo jedne jako siromašne zemlje, kakva je BiH. Ona se neprestano zadužuje kako bi ostala u životu. Penzioneri su u dubokom siromaštvu. Stotine hiljada ljudi je nezaposleno. Trećina onih koji rade, svoje plate ne primaju redovno. Novca nema ni za najteže socijalne i zdravstvene slučajeve.
Neko će reći da ovo zvuči kritizerski ili populistički. Ali, zar rukovodstva najbogatijih i najmoćnijih kompanija svijeta svoje dogovore najčešće ne obavljaju bez fizičkog okupljanja? Zar se o milionskim projektima i potezima ne dogovaraju posredstvom video-konferencija, pomoću Skype ili Viber programa?
Tako radi ozbiljan i odgovoran svijet. Nažalost, vlast u BiH ne spada u tu vrstu ljudi. Oni nemaju nimalo osjećaja za javni novac, za odgovornost prema onima koji svojim radom i porezima pune budžete koji se, kako vidimo, troše rasipnički.
Dio odgovornosti za previsoke troškove dogovaranja oko provedbe presude u slučaju Sejdić – Finci snosi i Evropska unija. Naši političari u Brisel, Prag i drugdje ne putuju nepozvani. Rezultat je to evropske želje da se nešto u tom slučaju pomakne naprijed. No, zar ne bi bilo bolje da Brisel preduzme znatno ozbiljniji potez, koji bi bio prikladniji prema političarima koji ne žele da riješe ni tako jednostavan zadatak kakav je slučaj Sejdić – Finci. Unija bi trebala staviti zabranu na ulazak na svoj prostor svim političkim liderima iz BiH koji su zaduženi da ovaj slučaj riješe, sve dok ne donesu konačnu odluku.
To bi dalo željeni rezultat puno prije od ovoga što se sada praktikuje. A valjda  nije nevažno ni to da bi Brisel za ovakvu odluku pobrao gromoglasan aplauz ogorčenih građana BiH, kojim će Unija zadugo ostati neispunjena želja?
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...