25. 12. 2013.

Danak u zlatu

Suočeni s galopirajućim siromašenjem, građani posežu i za porodičnim riznicama uspomena iz kojih se vade dukati i šorvani, zlatni i drugi nakit, čak i ženidbeno prstenje


U tri posljednje godine BiH je uvećala izvoz zlata za čak 70 puta! Sa 580 hiljada maraka, izvezenih 2010., skočili smo do 34 miliona KM, samo u prvih devet mjeseci ove godine.
Najveći svjetski proizvođači plemenitih kovina, Južna Afrika i Rusija, nemaju razloga da nam zavide na ovim ciframa. Njihov izvoz je mjera za uspjeh; naš je mjera za bijedu! Spomenuti milioni, naime, ne potječu iz naših rudnika nego iz porodičnih sehara i sefova. Suočeni s galopirajućim siromašenjem, građani posežu i za porodičnim riznicama uspomena. Iz njih se vade dukati i šorvani stari i po tristo godina, zlatni i drugi nakit, čak i ženidbeno prstenje.
Usta ne pitaju za uspomene. Ako plaće i druga primanja ne mogu da ih napune, rasprodaje se imovina. Krčmi se zemlja, kuće, automobili, na kraju i obiteljski nakit. Pri tome se ni za cijenu mnogo ne pita. Dobija se onoliko koliko nude zlatari i drugi otkupljivači, koji se u BiH množe poput gljiva poslije kiše. Možete biti srećni ako za zlatni nakit od njih dobijete trećinu stvarne vrijednosti. 
Siromaštvo i besparica mjere se raznim aršinima. Jedan od njih je i danak u zlatu, koji mi plaćamo. On govori na kako je klizavoj nizbrdici naš životni standard, koliko strmoglavo tonemo od 2010. do danas.
Porezne utaje i drugi marifetluci naših zlatara posebna su priča. Kao i sve veće blještavilo na rukama i grudima pripadnika političkih klanova koji su pokrali ovu zemlju i njene građane gurnuli ka dnu ljudskoga dostojanstva.
Porijeklo njihovih dijamanata i brilijanata je u ispražnjenim seharama običnih građana.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...