24. 12. 2013.

Vještački golub Toma Nikolić

Srbijanski predsjednik svojim političkim djelima još ni izbliza nije zaslužio tako lijepe riječi kakve je na njegov račun izrekao Valentin Inzko


Golub se ponekad može pretvoriti u jastreba, iako je u politici mnogo češći obratni slučaj: da se jastreb pretvori u goluba. U stvari, tu metamorfozu jastreb rijetko doživljava svojom voljom. Na to ga najčešće tjeraju sile kojim se mora pokoriti.
Tu negdje skriva se i istina o predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Najveći dio svoje dosadašnje karijere on je bio čovjek za svaku vrstu prezira: vatreni nacionalista, karijerista i grubijan, čovjek koji je žmirio i na osnovne moralne norme.
Danas Nikolića hvale i tamo gdje su se donedavno gadili na sami pomen njegovog imena. Lijepim riječima počastio ga je prošle sedmice i Valentin Inzko. On je, kako je navela Press služba predsjednika Srbije, „izrazio duboko poštovanje za stavove i politiku Nikolića, rekavši da on kreira novu arhitekturu na Balkanu“.
Da sam na mjestu Visokog predstavnika, i sam bih pohvalio naznake Nikolićevog političkog zaokreta. Ali mislim da je neukusno govoriti o nekom „dubokom poštovanju“. Najviše što se za Nikolića može reći to je da se popravlja, da napreduje, da će – ako ovako nastavi – možda i uspjeti da izbriše krupne mrlje u svojoj političkoj biografiji i u politici države koju vodi.
Za takav napredak Nikoliću i Srbiji će,međutim, biti potrebno mnogo više dobrih djela od onih koja su dosad učinili. Jasno mi je da međunarodni centri moći, koji su Nikolića primorali da bude razumniji, imaju potrebu da ga pohvalama ohrabre da nastavi u započetom pravcu i da igra onako kako oni žele. Ali bi u tome ipak trebali biti mnogo oprezniji i blaži.
Nije važno samo ohrabrivati Nikolića. Važno je zadržati i dostojanstven odnos prema onima koji su godinama trovani Nikolićevom politikom, među kojim smo i mi u Bosni i Hercegovini. Taj čovjek dugo je bio generator zla, vatreni i slijepi nacionalista koji je našu zemlju želio da izbriše sa geografske karte.
Osobno sam siguran da u njemu sve to i dalje živi i da je on samo glumac kojem je režiser odredio drugu ulogu, režiser kojem on ne smije da se suprotstavi. Stoga njegovo djelo više ne ovisi o njemu nego o volji onih koji mu šapuću u uho. Želim da vjerujem da će ti moćnici biti istrajni i da će spriječiti Nikolića da misli samo svojom glavom. Jedino u tom slučaju i Srbija i BiH i Balkan mogu dobiti pozitivne političke poticaje tokom Nikolićevog predsjedničkog mandata. Ako njegovo ponašanje bude prepušteno samo njegovoj volji, golub će se brzo vratiti u obličje jastreba.
Vidjelo se to i iz jedne ocjene koju je Nikolić iznio pred Valentinom Inzkom. On je istakao da podržava cjelovitost BiH. No, dodao je „da neće dozvoliti, kao što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom, da Republika Srpska bude na bilo koji način ugrožena“.
Sve je naizgled čisto i političko korektno. Ali samo naizgled. Jer, ko je to Nikolić da govori kako „neće dozvoliti“ nešto što bi se moglo dogoditi u tuđoj kući? S kojim pravom Srbija, preko svog predsjednika, maše ovakvom prijetnjom?
BiH se već puno napatila sa ovakvim ponašanjem Srbije. Samo licemjerju međunarodne zajednice Beograd može zahvaliti što nije kažnjen za oružanu agresiju na BiH 1992. Zato mnogi u BiH s razlogom imaju primjedbu na citirane Nikolićeve riječi.
Dejtonski sporazum je jasan: RS je nedodirljiva kao entitet unutar BiH. Naša politička pamet dovoljna je da znamo da to moramo poštovati. Ne treba nam Nikolić da na to upozorava. Još manje nam treba sa svojom prijetnjom da on nešto „neće dozvoliti“. Za to ga niko neće ni pitati niti on i njegova država imaju pravo da se u to miješaju.
Oni koji su politički opametili Nikolića trebali bi mu kazati da na takve izjave i apetite zaboravi, da to smrdi po novom uplitanju Srbije u naše unutrašnje poslove. Uslov je, naravno, da oni koji su Nikolića politički urazumili i sami misle da Srbija na to nema pravo.
Na nama je da vjerujemo da svjetski centri moći tako nešto Srbiji ne bi dopustili. No, možemo li u to biti sigurni ako i međunarodni specijalac Valentin Inzko hvali citiranu Nikolićevu izjavu?

(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...