03. 12. 2013.

Američka izvidnica

Da li je prerano za zaključak kako SAD ponovo s obje noge stupaju na naše trusno političko tlo?

Stranački lideri, zagnjureni u slučaj „Sejdić - Finci“, u Pragu su malo izdigli glavu iznad vode. Ubrzo ćemo saznati da li je taj pomak uvod u konačno zatvaranje ove politički vrlo delikatne fascikle.
Praški koračić možda nema nikakve veze s iznenadnim kadrovskim pojačavanjem međunarodne grupe za pritisak. No, nikako se ne može ispustiti iz vida da je u glavnom gradu Češke, osim evropskih, iznad glava našoj eliti stajao i jedan američki diplomata. Tamo se, bez pompezne najave, obreo visoki vašingtonski zvaničnik Brajan Ji Hojt (Brian Jee Hoyt).
Ji je u Pragu ručao s našim političarima, ali se između zalogaja razgovaralo i o Sejdiću i Finciju te o drugim aspektima naše nesmirujuće krize. Amerikanac je juče kružio i po sarajevskim kabinetima stranačkih lidera. Prisustvovaće i dvodnevnom zasjedanju PIC-a. Mnogima je to već dovoljno da zaključe kako SAD ponovo s obje noge stupa na naše trusno tlo.
Posljednjih dana uočeno je više znakova koji upućuju na mogući veći američki angažman u BiH. U tom smislu, Ji možda nije ni džoker ni komandos zadužen da u naš posustali motor dolije spasonosnu dozu benzina. On je možda dobio samo ulogu političkog izvidnika, od čije će procjene zavisiti konačna odluka o načinu na koji će se njegova zemlja postaviti u finišu maratonskih pregovora o slučaju „Sejdić - Finci“.
Dobro bi bilo da brzo saznamo odgovor na ove nepoznanice. No, kad već svojim liderima dopuštamo da sve rade natenane, pogotovo smo dužni da strpljenje pokažemo prema onima koji dolaze izdaleka da bi nama pružili svoje dobre usluge.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...