18. 10. 2013.

Još kad zaigraju svi!

Na prvo veliko fudbalsko takmičenje odvela nas je ekipa dominantno sastavljena od bošnjačkih ratnih izbjeglica


Valentin Inzko radosno je u Litvaniji proslavio našu veliku fudbalsku pobjedu. I Stefan Füle je pokazao da mu je drago zbog našeg plasmana u Brazil. U masi koja je, u noći sa utorka na srijedu, slavila po sarajevskim ulicama, susreo sam i niz stranih diplomata na službi u našoj zemlji. Željeli su s nama da podijele ovu veliku sreću.
Šta tek reći za španjolsku ambasadoricu u BiH, h.e. Maria Aurora Mejia Errasquin, koja nam je pred rasplet u Litvaniji poželjela da u finalnoj utakmici u Brazilu odmjerimo snage sa njenim zemljacima, aktuelnim prvacima svijeta.
Pomenutim diplomatama samo možemo zahvaliti na njihovoj podršci i lijepim željama. Ali je realnost drugačija. Finale će, u dalekom Rio de Janeiru, vjerovatno igrati Brazil i Španija.
Na zemlju, osim sna o finalu, treba spustiti još mnogo toga što emocije ovih dana malo iskrivljavaju. Fudbalska reprezentacija BiH, nažalost, jedno je od svjedočanstava loših odnosa koji vladaju u ovoj zemlji. Po svom igračkom sastavu, ali i po strukturi navijača, ona je ogledalo podijeljene zemlje.
Tokom kvalifikacionog ciklusa reprezentativni dres nosilo je 28 igrača. Među njima je 21 Bošnjak i samo sedam pripadnika drugih nacionalnosti. Tokom devet hiljada odigranih minuta Bošnjaci su odigrali 7.500, a ostali pet puta manje – oko 1.500. Na terenu su 84 odsto vremena proveli Bošnjaci, a 16 posto svi ostali.
Ovo su činjenice i goli statistički podaci. Oni pokazuju da je fudbalska reprezentacija BiH dominantno bošnjačka, kao što je to i njena navijačka masa. RTRS, naprimjer, godinama direktno prenosi utakmice fudbalske reprezentacije Srbije, a bosanske mečeve samo stidljivo najavljuje. Uostalom, poznata je iskrena izjava Milorada Dodika da za BiH navija samo kad igramo protiv Turske!
U ovaj kontekst ide i izjava ministrice sporta RS Nade Tešanović. Ona je čestitala našim momcima plasman na Svjetsko prvenstvo, ali je dodala: Voljela bih da je u reprezentaciju BiH uključeno više igrača iz RS, a sigurna sam da će se i to dogoditi.
Hoće, gospođo ministrice, hoće! I već se događa. U mladoj fudbalskoj reprezentaciji BiH, u kojoj nastupaju igrači stari do 21 godinu, Bošnjaka je čak manje nego ostalih. Tim slijedom moguće je očekivati da neki naredni veliki uspjeh za BiH na svojim plećima zajednički iznesu i bošnjački i srpski i hrvatski igrači, da ovi drugi čak i dominiraju. Ovom uspjehu se jako radujemo - tom budućem bismo se veselili još više!
Da fudbalski talenti srpske i hrvatske nacionalnosti godinama nisu bojkotovali i izbjegavali reprezentaciju matične države, prvenstvo u Brazilu sigurno ne bi bilo naš prvi veliki uspjeh. Momci ovdje oduvijek dobro igraju fudbal, ali im politika nije dopuštala da to pokažu i u dresu zemlje u kojoj su rođeni.
Reprezentacija BiH u fudbalu dugo je tretirana kao „bošnjački sportsko-politički projekat“. Hrvatski i srpski igrači visokog kvaliteta radije su se prijavljivali u reprezentativne selekcije Srbije i Hrvatske. Bilo je u tome mnogo sportskih motiva, jer su željeli da igraju u moćnim ekipama kakve dugo imaju dvije susjedne zemlje. No, bilo je, ne smijemo se lagati, i zabrana i prijetnji kojim su izlagani mladi sportaši. Neki od njih, koji su se ipak usudili da igraju pod zastavom BiH, u Banjaluci su bili šikanirani i vrijeđani.
Vođstvo reprezentacije BiH uvijek je nastojalo da ima multietnički tim. U njemu su, zbog te želje, ponekad nastupali i neki Hrvati i Srbi koji su, po svojim objektivnim kvalitetima, trebali da sjede na klupi. No, trebalo je nekako doći do situacije da naša reprezentativna selekcija postane istinski državni tim.
Ta želja na odličnom je putu da konačno postane stvarnost. BiH je postala respektabilna fudbalska sila u kojoj veliku međunarodnu afirmaciju mogu da dožive i najviše talentirani igrači. Oni više ne moraju da se sele u Hrvatsku ili Srbiju.
Dokaz ovom ohrabrujućem procesu, koji može da ostavi lijep trag i na ukupne odnose u našoj zemlji, upravo je pomenuti nacionalni sastav naše mlade reprezentacije (do 21 godine). Od tih momaka možemo se nadati novim velikim rezultatima. Ali, nikad ne treba zaboraviti da nas je na prvo veliko svjetsko takmičenje odvela „krnja“ reprezentacija BiH, uglavnom sastavljena od  bošnjačkih ratnih izbjeglica!
Ako je zvijezde dotakla tako okrnjena, jasno je koliko puno može da učini ujedinjena BiH. I u sportu i u svemu drugome.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...