27. 10. 2013.

Neobična čestitka

I u ovoj zemlji je, izgleda, moguće da neki novac zaokruži svoj tok, a da se usput ni marka ne zalijepi za neku lakomu funkcionersku ruku


Evropski zvaničnici često kritički govore o našim političarima. Znali su se, pri tome, poslužiti i grubim riječima, a ne bi se ogriješili ni da su se ponekad koristili i onim težine malja. Naša vlast i politika uvijek su davali razloga za ukore.
Pohvale su, s druge strane, bile iznimno rijetke, onoliko koliko su bila rijetka i djela za koje političare sljeduju aplauzi. Ali, kao što se i u kukolju zna naći barem zrno žita, tako se i u našem javašluku, zlorađenju, korupciji, sebičluku i otuđenosti centara moći ukazuje i poneka svijetla tačka.
Da je neko domaći na otvorenoj sceni zapljeskao Fahrudinu Radončiću, Predragu Kurtešu ili Radislavu Jovičiću, odmah bi se to žigosalo kao političko reklamerstvo, medijsko podilaženje ili jeftino namicanje javnih poena. Srećom po njih, ali i za sve nas, lijepe riječi na njihove adrese stigle su iz Evropske unije.
Državnog ministra sigurnosti te dvojicu entitetskih ministara unutrašnjih poslova jučer je pohvalio Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i njen specijalni predstavnik u našoj zemlji. On im je javno čestitao na njihovom angažmanu u iznimno važnoj oblasti bezbjednosti. Borba protiv kriminala i sličnog društvenog zla ovdje je, uostalom, nakon hljeba vjerovatno najpotrebnija.
I još nešto zapinje za oko u ovoj zvučnoj čestitci. A to je da Sorensen pohvale izriče i zbog namjenskog i efikasnog utroška sredstava koja nam je za te poslove darovao Brisel. Vjerovali ili ne, ali i u ovoj zemlji je, izgleda, moguće da neki novac zaokruži svoj tok, a da se usput ni marka ne zalijepi za neku lakomu funkcionersku i sličnu ruku!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...