28. 10. 2013.

Prljavi rodbinski plijen

Većina federalnih poslanika, ako ima i trun obraza, neće se ni javiti za riječ u raspravi o zapošljavanju i nepotizmu


U socijalističkoj eri govorilo se da je čovjek bez stana – čovjek bez duše. U međuvremenu su se kriteriji još snizili. Čovjeku je duša puna već kad ima zaposlenje i kakvu-takvu plaću.
Čovjek bez posla danas je u BiH čovjek bez budućnosti. Živ, a mrtav, svega željan i ničega sit. Zapravo je jedino sit obećanja, laži, poziva na trpljenje i strpljenje. Prevaren od vlasti, prevaren je i od dijela svojih vršnjaka koji nekim „čudnim“ putevima brzo dolaze do toliko potrebnog uhljebljenja.
Upravo ti „čudni“ putevi su ono što danas izbezumljuje nezaposlenog čovjeka. Svima je vidno da propala ekonomija, kakva je naša, ne proizvodi radna mjesta. Ali, još je vidnije da i ono malo posla što se ukazuje postaje prljavi plijen rodbinskih, stranačkih, zavičajnih i drugih klanova. Spisak zaposlenih u većini javnih preduzeća i državnih službi ustvari je rodoslovni kostur pojedinih porodica, od dede do unuka. Takvima se ispod kože prepoznaje i znak stranke kojoj pripadaju.
O sve manjoj zaposlenosti i nepotizmu koji hara u toj oblasti uskoro će  raspravljati Federalni parlament. Inicijatoru tematske sjednice, poslaniku SBB-a Nihadu Alikadiću, osim podrške, upućujemo i jednu molbu: da svakog diskutanta, prije no što počne svoje izlaganje, zamoli da kaže koliko je u njegovoj familiji nezaposlenih, a koliko ima radno mjesto – i gdje!
Ako bude tako, biće to jedna od najkraćih sjednica Federalnog parlamenta. Većina poslanika, ako ima i trun obraza, neće se ni javiti za riječ!
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...