23. 10. 2013.

Izbori pod upitnikom

Nakon svega što smo izgubili u dvije posljednje decenije, ne bi nas iznenadio ni gubitak prava na izbore, koji bi nas mogao zadesiti ako Sejdić i Finci ostanu da vise u zraku


Umjesto političara, koji BiH drže izvan svih međunarodnih demokratskih standarda, ceh bi opet mogli da plate građani. Ko je mislio da će lideri koji se poigravaju sa slučajem Sejdić-Finci zbog toga biti kažnjeni, prevario se. Ko se plašio da će naplata za propuste opet udariti po džepu građana, taj bi, nažalost, mogao biti u pravu.
Ovi zaključci proističu iz poruka koje nam je Evropska unija u utorak uputila preko Renca Davidija. U njima nema ni pomena o kažnjavanju nesložnih i neefikasnih stranačkih lidera, zbog kojih sve godinama stoji u mjestu ili pada sve niže. Štaviše, oni bi za svoj nerad mogli biti čak i nagrađeni!
To se nameće kao mogućnost iz Davidijeve najave da bi izostanak rješenja za slučaj „Sejdić-Finci“, do sljedećeg aprila, mogao da stopira glasanje planirano za 2014. godinu. Centralna izborna komisija u tom slučaju ne bi mogla ni da raspiše izbore, upozorava predstavnik Evropske unije.
A kad nema izbora, jasno je, onda nema ni pomjeranja na piramidi vlasti. U tom slučaju mandate nastavljaju da obavljaju oni koji to i sada čine, na osnovu izbornih rezultata iz 2010. godine.
Kad znamo o kome ovisi epilog famoznog slučaja Sejdić-Finci (a to su SDA, SDP, SNSD i dva HDZ-a) onda je jasno da su to upravo oni koji strepe od naredne izborne utakmice. Oni bi zlatom platili njeno otkazivanje. U tom bi slučaju komandne palice, bez borbe, ostale u njihovim rukama. Zato bi ono što je rekao Davidi, u suštini, za njih moglo biti dodatni poticaj da Sejdića i Fincija vječito ostave da vise u zraku!
Dok ovo pišem, javnost iščekuje rezultat prognoze Dragana Čovića da bi se ove srijede konačno moglo doći do političkog rješenja za pomenuti slučaj. Možda se to i dogodi. Možda stranački lideri i potpišu neku izjavu ili sporazum. Ali, ne bi bilo prvi put da to bude samo bacanje prašine u oči. U opstrukciju ogrezlim političarima i nakon tog čina ostaje gomila načina da svoj sporazum učine ništavnim. U parlamentarnoj proceduri, koja će slijediti ako lideri kažu svoje „da“, sve se svakog časa može vratiti na početak.
Ovdje su politički maniri takvi da se nikome ne može vjerovati na riječ. Naprotiv, stalno se mora sumnjati u dobre namjere vodećih stranaka i njihovih vođa. Njima nisu bitna rješenja; njima trebaju koske za međusobno glodanje kojim skreću pažnju sa svog nerada i nesposobnosti.
No, vratimo se mogućnosti da do aprila naredne godine ne dobijemo Izborni zakon u koji će, nakon ustavne procedure, biti unešene korekcije koje je naložio Evropski sud iz Strasbourga. Gospoda iz EU ne spadaju u klasu političkih prevaranata i teško je očekivati da oni promijene stav koji je u utorak iznio Davidi. A vlast se, dabome, s tim neće poigravati. Oni će konačno u nečemu poslušati Brisel: odustaće od raspisivanja izbora. Kompletna vlast, na svim nivoima, tako će nastaviti da radi bez ograničenja mandata.
Kraj mandata, ustvari, trebao bi da bude trenutak u kojem će se konačno riješiti slučaj Sejdić-Finci. Tada će se steći uslovi za održavanje izbora po evropskim standardima. Ali, kad će do toga doći? U jalovim pričama prošle su već četiri godine. Zašto ne bi još toliko? Ova politička garnitura, koja sada vlada Bosnom i Hercegovinom, nikoga se ne plaši, nikoga i ništa ne uvažava.
A ako izbora ne bude, kako će se BiH uopšte iščupati iz ralja družine koja stalno nešto tobože radi, ali Boga moli da ništa ne uradi?
Stopiranje izbora najviše bi pogodilo građane, kojim je to jedina prilika da mijenjaju svoje loše vladare. Ovim bi bile pogođene i političke stranke koje sjede u drugom redu, a koje oštre koplja za naredne izbore. No, građani, takvi kakvi jesu (suviše mirni i trpeljivi) sami teško da mogu nešto postići. Ne mogu to ni stranke iz političke opozicije, jer ne bi bilo načina za provjeru neke nove narodne volje.
Jedino što bi moglo da se učini, u slučaju stopiranja redovnih izbora, to je neka vaninstitucionalna varijanta. U njoj bi se na istom poslu našli nezadovoljni građani i ogorčena opozicija.
Je li to budućnost Bosne i Hercegovine, da se vlast, umjesto preko glasačkih kutija, postavlja nekim drugim metodama? One su vrlo neizvjesne i rizične. No, ima li šta gore od onoga na šta nam skreće pažnju Davidi: da ova zemlja ostane i bez prava na izbore?
Nakon svega što su ljudi ovdje izgubili u dvije posljednje decenije, ni taj nas gubitak ne bi nimalo iznenadio. Ovdje sve polako, ali sigurno ide – dođavola!
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...