21. 10. 2013.

(Ne)logični rasplet federalne tuče

Nakon brojnih propalih kombinacija, izgleda da će nesložni brak između SDP-a i SDA ipak potrajati do kraja mandata nimalo efikasne Federalne vlade


Federacija BiH u stalnoj je krizi od svog nastanka u proljeće 2011. godine. Prvih desetak mjeseci i bilo je neke sloge u djelovanju SDP, SDA i dvije male stranke sa hrvatskim predznakom. No, ubrzo su na površinu izbile sve mane ove „neprirodne“ veze. Žestoke svađe dovele su do praktične blokade u radu izvršne vlasti većeg BiH entiteta, od kada SDP i SDA pokušavaju da stvore neku drugu parlamentarnu većinu s kojom bi razvrgnuli ovaj i sklopili neki drugi politički brak.
Tokom ove velike tuče, koja još traje, Vlada FBiH vozi "na rezervi", sa stalno gorećom crvenom lampicom. Pokrenuto je nekoliko žalbi ka Ustavnom sudu FBiH, a posebno dramatične bile su okolnosti sa pokušajem smjenjivanja Živka Budimira sa pozicije predsjednika FBiH, koji je čak i hapšen u svom službenom kabinetu.
Samo direktni akteri znaju koliko i kako su za to vrijeme plaćane usluge Desnice Radivojevića i malih hrvatskih stranaka, HSP i Radom za boljitak, koje su ponekad u Vladi igrale u zelenom, a ponekad u crvenom dresu.
Ključna borba ipak se vodila za okupljanje nove stranačke koalicije koja je trebala da preuzme kormilo Federacije. Pod ruku sa SDP-om pošli su Savez za bolju budućnost BiH (SBB) i dva HDZ-a, koji su u entitetskom parlamentu brzo preuzeli vodeću ulogu. No, Vladu nisu uspjeli da formiraju.
Nakon toga, šansa je bila na strani SDA. Činilo se da je ona preotela političku naklonost Radončića, Čovića i Raguža, ali ni ovaj put nije došlo do stvaranja nove koalicione družine.
Na ove kombinacije izgleda da je u subotu u Travniku stavljena tačka. Glavni odbor SBB-a odlučio je da prekine neizvjesnost. Nakon zasjedanja iz ove stranke je saopćeno da će ona „jačati svoj opozicioni karakter prema kantonalnim i entitetskim vladama“. Glavni odbor izričito je naglasio „da SBB ne treba da ulazi u Federalnu ili kantonalne vlade, neovisno od toga ko čini ili pokušava da formira nove parlamentarne većine na različitim nivoima“.
Stranka Fahrudina Radončića, s kojom je savez prvo željela da sklopi SDP, a potom i SDA, iznijela je u Travniku teške ocjene o dosadašnjem radu Federalne vlade i njenim glavnim akterima – SDA i SDP. Godinu prije redovnih izbora, ona je odlučila da se potpuno odmakne od stranaka na vlasti i da krene, kako sami prognoziraju, ka izbornoj pobjedi ujesen 2014. godine. Do tada će koristiti sve političke prednosti koje sobom nosi opozicioni status.
Za izborne procjene još je rano. No, subotnja odluka SBB-a svojevrsna je presuda Vladi FBiH. Ona će, nakon Radončićevog povlačenja iz daljih razgovora o eventualnoj koaliciji, biti prinuđena da nastavi rad u nesložnom braku SDP i SDA sve do kraja ovog mandatnog perioda.
Ko je koga u ovom slučaju nadigrao ili prevario, ostaje da se vidi. No, gotovo je sigurno da Federaciji BiH, nakon ovog (ne)logičnog raspleta, predstoje još teži dani od ovih koje sada preživljava.
U trenutku kad im više ne prijeti eliminacija iz vladajućeg vrha, a u njemu nema nimalo ljubavi, možemo očekivati još veće svađe između SDP i SDA. I one već sada gledaju na oktobar 2014. godine, kada će se održati naredni opšti izbori. U međuvremenu će one pokušavati da jedna na drugu svale krivicu za katastrofalno stanje koje je tokom njihovog zajedničkog vladanja proizvedeno u našem većem entitetu. To znači da će se manje baviti radom, a više diverzijama u protivničkim redovima. Građani će zbog toga biti prinuđeni da plaćaju još skuplji ceh od dosadašnjeg.
No, u ludoj kući u koju se pretvorila Federacija BiH, nisu nemoguće ni nove ludosti i političke akrobacije i nelogičnosti. To sa pameću nema mnogo veze, ali neka u ovom tekstu ipak ostane zabilježena i mogućnost da se, nakon svih dosadašnjih kombinacija, točak vrati na početak. U zemlji političke ludosti ne bi bilo nikakvo čudo da se Lagumdžija i Tihić ponovo čvrsto uhvate za ruke.
Ni jedni ni drugi nisu u sjajnoj poziciji. Učinak SDP-a na izborima sigurno će umanjiti Komšićeva stranka, premda je teško procijeniti koliko bi to moglo da bude biračkih glasova. S druge strane, SBB će se tući za istu glasačku publiku na koju računa i SDA. Poziciju Tihićeve stranke to čini ranjivijom nego u prethodnim izbornim ciklusima.
Možda u SDP i SDA zaključe da će se sa ovim opasnostima lakše nositi saradnjom negoli pojačanom svađom.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...