12. 10. 2013.

Cijena političke nesloge

Jalovost naše političke elite ima svoju cijenu u eurima, bez kojih smo ostali nakon njihovog novobriselskog ćorka


Blagajnicima Evropske unije u četvrtak smo olakšali dan. Nisu morali da broje 47 miliona eura, koji su nas sljedovali u slučaju uspjeha briselskoga sastanka ovdašnjih lidera.
Ako se politički zastoj nastavi, ostat ćemo uskraćeni za još 140 miliona eura. I taj novac mogao bi postati dio cijene naše političke nesloge.
Slučaj koji spominjemo samo je posljednji u nizu političkih metaka koje smo ispalili u vlastito čelo. I ranije nam je zbog sličnih razloga izmicala hrpa novca.
Pare su glavni motor svakoga kretanja u današnjem svijetu. Na spomen dolara i eura, pogotovo ako se dobivaju na poklon ili s minimalnim kamatama, mire se i najljući neprijatelji. Kod nas, međutim, vlast gura po svome. Ona i dalje razmišlja po staroj poslovici da „novac kvari ljude“, uvjerena da nam čini uslugu štiteći nas od tog „kvarenja“.
Izgubljeni evropski poticaji veliki su kao kuća. No, čista je to sitnica ako znamo ono što je upravo ove sedmice saopćeno iz Vijeća ministara. Institucije na svim nivoima vlasti u BiH do sada su, naime, uzele čak 1,7 milijardi KM kredita koji se ne koriste. Zato što odobreni novac ne koristimo, samo prošle godine raznim finansijskim organizacijama platili smo kazne u iznosu većem od tri miliona maraka!
Ukupna šteta postaje jasnija kad se zna da je to brdo dolara i eura trebalo biti iskorišteno za realizaciju domaćih projekata koji su mogli uposliti mnogo ruku, oživjeti građevinarstvo i druge posustale privredne grane. Onih 1,7 milijardi moglo se obrnuti i u višestrukim iznosima da su pokrenuti projekti u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije, izgradnje puteva, termo i vjetroelektrana, bolnica i stanova, sve do izgradnje državnog zatvora, za šta su krediti odobreni.
Novac koji spominjemo samo je djelić naše otužne i dugotrajne rasipničke priče. Propustili smo ili proćerdali more poklonjenih ili pozajmljenih novčanica, do čijeg zbira nije uspjela doći nijedna od nekoliko komisija formiranih upravo zbog toga.
Više je razloga ovako nedomaćinskog odnosa naše vlasti prema novcu. Ponekad je on odgurkivan u drugi plan zbog međusobnih zavada, katkad iz čiste lijenosti, povremeno i zbog neznanja i nesposobnosti. Ključni razlog je, međutim, potpuno druge prirode.
Naša vlast novac dijeli na dvije vrste: na svoj i na državni. Za onaj prvi, svoj, tuku se bespoštedno i danonoćno. Vratite se na „Avaz“ od četvrtka pa ćete vidjeti kakva su njihova mjesečna primanja. Onaj drugi novac, državni - narodni, pri tome im je vrijedan i značajan koliko i lanjski snijeg. Ako neće makar dijelom završiti u njihovom džepu, on ih nimalo ne zanima.
Put ovoj pojavi trasirao je, još u predvečerje rata, najčuveniji guslar među političarima Radovan Karadžić. Srbi će, kako je uzviknuo, i travu jesti, ali od svojih zahtjeva neće odustati!
Tako je i bilo. Razmahujući ratnom sjekirom, mali sarajevski psihijatar se razbogatio, kao i cijela bulumenta okupljena oko njega. A narod je, dakako, jeo travu! No, ona nije dopala samo Srbe. I ostali narodi u BiH, njeni građani, sa ishrane su dospjeli na - ispašu! Još ćemo se početi svađati i oko toga kome će pripasti djetelina, a kome sasušeno sijeno?
Za to vrijeme vlast se sladi najukusnijim jemecima i đakonijama. Što i ne bi, kad joj ništa od toga još nijednom nije prisjelo, pa tako neće ni onih, njihovom krivnjom izgubljenih, 47 plus 140 miliona državi i građanima namijenjenih eura.
(Bosnia daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...