27. 10. 2013.

Skupi mazut i mutna Drina

Zašto bez pravnih posljedica ostaju teške optužbe koje o Dodiku i politički sponzoriranom kriminalu ovih dana iznose razljućeni predstavnici SDS-a?


Sudbina SDS-a i Mirka Šarovića je poznata. On gubi ministarsku poziciju, a SDS izlazi iz vladajuće šestorke. Nepoznat je jedino rok u kojem će se ova politička presuda realizovati.
Spor između Dodika i Bosića federalne stranke posmatraju kao sukob u tuđoj kući, u koji suštinski ne treba da se miješaju. Za njih je jedino važno da se održi postojeća parlamentarna većina, u kojoj će biti jedna stranka manje, ali to neće nimalo umanjiti sposobnost ostatka da pod rukom drži sve što želi na državnom nivou.
Iako nijednog trenutka nije dostizala ultimativni nivo, u zraku je stalno visila prijetnja SNSD-a da bi oni ogli da napuste vladajuću šestorku, ukoliko njihovi partneri iz Federacije ne bi podržali izbacivanje SDS-a iz državne koalicije. A to bi već bio pravi politički lom. Bez SNSD-a ne bi bilo ni državne vlasti; u blokadi bi se našli i Parlament i Vlada.
Dakle, nema nikakve dileme oko toga kako će se okončati sukob Dodikove i Bosićeve stranke. Ovi drugi izgubiće svoja mjesta u državnim organima vlasti.
Međutim, SDS ne želi da ovu bitku izgubi bez ispaljenog metka. Uz pomoć SDA, koja pokušava da pomrsi račune vladajućim strankama, oni će ovoj državi i njenim građanima ukrasti još nešto vremena. Vlast će se, umjesto nagomilanim problemima, baviti sama sobom.
Na političko gubljenje vremena već smo se navikli. Politika se ovdje uglavnom bavi izmišljanjem nevažnih poslova, kojim može uspješno da se bavi, jer u tim poslovima značaj imaju samo riječi, a ne djela i društvene ili ekonomske vizije, konkretni programi kojim bi se BiH izvlačila iz duboke krize.
Da ovdje ima političke i društvene ozbiljnosti, ova dvorska spletka mogla se, međutim, pretvoriti u motor jednog velikog i društveno korisnog procesa. Riječ je o raščišćavanju politički sponzoriranog kriminala koji se u ovoj zemlji odavno pretvorio u golemo brdo smeća. Njegov smrad svuda se osjeti, ali se izvor tog smrada neprestano skriva. Nikako da korupcija i kriminal dobiju i političku adresu sa koje se dirigiraju, da zbog toga neko bude osuđen ili da kaznu dobiju oni koji možda lažno optužuju pojedine stranke i ljude.
Sve to prisutno je u bučnoj svađi između dvije vodeće srpske stranke. SDS-ova zastupnica Aleksandra Pandurević u parlamentarni mikrofon izrekla je, naprimjer, optužbe teške nekoliko desetina godina zatvorskih kazni za one koji su, po njenim riječima, kreirali jedan veliki i dugotrajni lopovluk.
Radi se o optužbi da SNSD, za potrebe svojih aktivnosti i predizbornih kampanja, već godinama godišnje krade 8,1 miliona KM. Obavlja se to preko kupovine mazuta koji banjalučko preduzeće „Toplana“ koristi za grijanje, a koje se nabavlja po cijeni koja daleko nadmašuje realnu tržišnu cijenu. Navodno je upravo ministar Šarović otkrio taj kriminal.
Njemu se pripisuje i pokušaj da se spriječe nezakonitosti i štete sa izgradnjom hidrocentrala na rijeci Drini, koje također režira SNSD. Oni su, po riječima vodećih ljudi SDS-a, u to kolo upleli i Lagumdžijin SDP, kako bi „kupili“ njihovo političko savezništvo protiv Bosićeve stranke.
Ovo je jedna stara bosanska boljka. Ona se sastoji u tome da se u javnost iznose optužbe i indicije za veliki, politički sponzorirani kriminal, ali da, na kraju, sve ostaje samo na teškim riječima. Oni koji su žigosani kao lopovi ne odlaze sa funkcija niti postaju meta pravosuđa. S druge strane, oni koji iznose te krupne optužbe nikad nisu osuđeni zbog laži ili klevete.
Vjerovatno će tako biti i u ovom slučaju. U Banjaluci će se i dalje ložiti Dodikov skupocjeni mazut. Aleksandra Pandurević, koja je tu tešku optužbu izrekla u državnom parlamentu, takođe će mirno da spava. Niko je neće pozvati na odgovornost zbog eventualnih kleveta.
Ovo je samo jedan u moru sličnih slučajeva za koje je javnost saznala kroz svađe svojih političara, a koji su ostali bez pravnog epiloga. Tako će se i mazut i mutna Drina samo pridružiti golemoj zbirci propuštenih šansi pravosudnih organa u BiH. Oni neće ni prstom pomaći da provjere, istraže, a zatim možda i sudski procesuiraju osumnjičene osobe i stranke.
U nizu slabih tačaka ove zemlje, tužilaštva su, i pored svih navodnih reformi, ostala na istom nivou kao i poslije rata. Političari uvijek nalaze način da ih drži pod svojom kontrolom. Za to im je dovoljan taj jedini adut koji imaju: političku moć koje se plaše čak i tužioci i sudije!
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...