21. 08. 2013.

Uboga starost

Pod prozorima ležerne vlasti trebali bi, sjedinjeni istom nevoljom, skupa zagalamiti i sadašnji i budući penzioneri


Na riječima je naš čovjek hitar. Na djelu ga počesto nema. Da se, naprimjer, obistinio i dio prijetnji raznih nezadovoljnika, ovdje bi odavno praštalo na sve strane. Ali se uglavnom pucalo ćorcima: vlast se još nije suočila ni sa jednom uistinu gnjevnom i masovnom gomilom. 
No, ako je nekome vjerovati na riječ, onda je to starija generacija. Oni jedva krpe mjesec na mjesec. I drugo, za svoju pobunu pripremaju se krajnje ozbiljno. Savez penzionera FBiH već ima poimenični spisak od 9.867 svojih članova pripravnih za septembarske proteste u Sarajevu.
Krajnji broj prosvjednika mogao bi biti mnogo veći, ako se odazovu i drugi umirovljenici, pogotovo ako se pod tim bajrakom okupe i oni koji će uskoro steći penzionerski status. Tada će na svojoj koži osjetiti kako se ovdje ubogo živi u staračkoj dobi. Stoga bi već danas trebali pokušati utjecati na ono što ih sutra neminovno čeka.
Penzionerski protesti potaknuti su zahtjevom za 10-postotno povećanje mirovina. Šanse za to, međutim, vrlo su skromne. Pa, zar se i sadašnje isplate, iz mjeseca u mjesec, ne odgađaju za dan-dva, sve dok se u nekom trenutku dvije penzije spoje u jednu?
Spomenuti protesti imaće efekta samo ako frontalno prodrmaju našu ležernu vlast. Ona mora bolje da vlada, da potiče ekonomski razvoj i zapošljavanje, da osujećava krađu i korupciju, da štedi gdje god je to moguće...
Tek u tom slučaju san o redovnim penzijama, pa još i uvećanim, može da se pretvori u javu. Put do nje može se ubrzati, što da ne, i bučnim okupljanjima pod prozorima uspavane vlasti.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...