26. 08. 2013.

Nakraj srca

Nama je, okovanim u turobne misli i zamračene vidike, gotovo nevidljiva i nečujna ljepota kojom se zanose naši gosti


Okončan je veliki filmski dernek u Sarajevu. Gosti su se razišli puni hvale za naš glavni grad. Njegovim ljepotama bio je oduševljen i popularni holivudski glumac Deni Glover (Danny). Turski reditelj Abdurahman Oner čak pomišlja da ovdje dođe da živi.
Lijepe utiske vjerovatno su ponijeli i drugi festivalski gosti. Takvim komplimentima obično nas časte svi koji ovdje provedu poneki dan na umjetničkim, naučnim, sportskim, političkim i sličnim skupovima. Sarajevo i Bosna u njihovim riječima su bajkovita mjesta.
Drago nam je da tako nešto čujemo, premda se u tome teško prepoznajemo. Naprosto, za ono što oni vide, mi smo slijepi. Za ono što oni čuju, mi smo gluhi. Kao da nismo dio onoga što njih tako oduševljava.
Lijepo je, dabome, i nama kad na nekoliko dana odmaglimo u bijdeli svijet. Srca napunimo lijepim utiscima, a mobitele fotografijama koje će nas vječito sjećati na te trenutke i krajolike.
Ovdje smo, međutim, kao u nekom zatvoru. Duhovne rešetke zaklanjaju nam pogled na ono čime smo okruženi. Niti oči vide niti uši čuju, samo stegnuta srca potmulo odjekuju. Mnogi naglas govore da bi, kad bi mogli, iz tog krasnog šeher-Sarajeva i prelijepe Bosnice istog časa zbrisali negdje drugdje.
Ružan i težak život koji danas živimo satjerao nas je nakraj srca. Okovani smo turobnim mislima i mračnim vidicima, puni smo gorčine i tuge. A kako i ne bi bili, kad smo u posljednjim decenijama pogubili gotovo sve.
Ako ovo beznađe potraje i ako mu se malodušno prepustimo, međutim, izgubićemo i ono što je još preostalo, čak i tanušnu nadu. Tada bi nas, umjesto da nam gode, mogle čak i vrijeđati lijepe riječi koje o nama izriču oni koji ovdje nakratko navrate i oduševe se onim što vide.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...