28. 08. 2013.

Lutka na beogradskom koncu

Sve dok Srbija ne riješi svoje dileme, i mi ćemo, kao njen politički talac, tapkati u mjestu na svom trnovitom putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu


Bosna i Hercegovina još nije zrela ni za jedno veliko političko rješenje. U obmanama žive oni koji te odluke treba da donesu, s njima i oni koji te odluke očekuju, prije svih šefovi Evropske unije i NATO saveza.
Problem nije u uslovima koji nam se zadaju. Oni su lagani k'o perce. Brisel bi nam gromoglasno zapljeskao već u trenutku provedbe presude u slučaju Sejdić – Finci. NATO bi, pak, ispalio počasni plotun čim bi naši parlamentarci donijeli odluku o statusu takozvane nepokretne vojne imovine. To je isto kao kad bi učiteljica đaku dala peticu samo kad bi nabrojao tri prva slova abecede.
Politički elita u BiH nije nesposobna da riješe zadatke proste kao pasulj. Oni, ustvari, neće (ili ne smiju) da ih rješavaju. Još se, naime, nisu stekli uslovi da se o tome uopšte ozbiljno razmišlja, jer BiH nije samostalna zemlja čije vođstvo može o njoj da donosi ključne odluke. One se donose negdje drugdje. To mjesto zove se – Beograd!
Trenutna dešavanja samo su nastavak političke jufke koja se razvlači više od dvije decenije. Razlika je samo jedna: Hrvatska je u međuvremenu promijenila svoje ponašanje i ne drži na uzici ovdašnje svoje sunarodnike. No, Srbija ne vidi da se listovi kalendara uopšte okreću. Kako se ponašala u Miloševićevoj zlatnoj eri, kad je iz Beograda komandovano kompletnim srpstvom na tlu bivše Jugoslavije, tako se vlada i danas.
Sve dok im se u uho ne šapne šta da rade, Dodik i srpsko rukovodstvo u BiH ne mrdaju prstom. Politika koju oni vode politika je daljinskog upravljača, koji se nalazi s druge strane Drine.
Ovaj odnos odlučujuće određuje puževu brzinu kojom se BiH kreće u takozvanim procesima evropskih integracija. Mi smo taoci svoga susjeda, koji ne dozvoljava da BiH povuče nijedan potez prije njega, pogotovo potez koji bi škodio interesima Srbije.
Naše razvlačenje konačnih odgovora rezultat je nedoumica u kojim se nalazi Beograd. Što se tiče Evropske unije, Srbija želi da joj se priključi, ali se oko toga cjenjka sa Briselom. I dok ta trgovina traje, naša politika mora da stoji sa rukama u džepovima. Kad Beograd obavi svoj posao, tada će došapnuti nasljedniku Milorada Dodika (jer će taj proces još da potraje) da u dan-dva može dati saglasnost na sve ono što BiH ne može Briselu da odgovori već godinama.
Sa priključenjem NATO savezu problem je još složeniji. Premda je jasno da su EU i NATO dvije bonbone iz iste kesice, Srbija nastoji da to nekako razdvoji. Razlog je njeno političko i nacionalno-vjersko prijateljstvo sa Rusijom. Moskvi ne bi bilo milo da Beograd dođe pod komandu evro-američkih generala. U tom slučaju, Srbija bi izgubila niz pogodnosti koje joj daje Kremlj.
Srbija bi, kako se tamo misli, ulaskom u NATO oblatila i svoje nacionalno dostojanstvo. Njima nije lako da zaborave kišu bombi otprije petnaestak godina. Da bi se sa tim bombašima sad uhvatili za ruke, potrebno je progutati poveliku knedlu.
I dok Srbija grozničavo razmišlja, u Banjoj Luci politički mozgovi odmaraju. Takav je nalog iz Beograda: održavajte status quo sve dok se u nacionalnoj centrali ne odluči kojem će se carstvu privoljeti kompletno srpsko pleme!
Srpski političari u BiH pri tome trebaju da stvaraju dojam lažnoga kretanja. Nije važno što su prinuđeni da, zbog toga, svakodnevno lažu, da jedno obećavaju, a da drugo rade. Oni govore da sa Sejdićem i Fincijem nema nikakvih problema, kao ni sa određivanjem statusa takozvane nepokretne vojne imovine. Ali, kad to treba pretočiti u konkretan dogovor i zakon, onda srpski političari zarone u duboku vodu i sakriju se od konačnog izjašnjenja.
Primjer tome je jučerašnje zasjedanje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojem su zastupnici iz Republike Srpske odbili Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom. Svoje suštinsko protivljenje maskirali su proceduralnim razlozima. No, i to je dovoljno da se s ovim propisom ne može ni milimetar dalje. Ostaje Bosna, kad je NATO u pitanju, ni na nebu ni na zemlji.
Srpski zastupnici ne otkrivaju stvarne razloge svoga NE. Ne spominu oni ni beogradske političke dileme i ograničenja koja im to stvara u političkom odlučivanju. No, niko nije blesav da ne vidi o čemu se radi. A radi se, već skoro četvrt stoljeća, o istom: to što srpska nacionalna centrala misli, to ovdašnja srpska politika govori i radi. Ona je obična lutka na koncu. S njom je i BiH talac tuđih interesa: marioneta u rukama svojih komšija.
Ove okolnosti glavni su dio strateške slike na ovom dijelu Balkana i dobro su poznate domaćoj politici i stranoj diplomatiji. Jedino javnosti nije jasno kako jedna nezavisna država može biti toliko ovisna o nekoj drugoj.
Kao i svugdje, i u BiH je javnost naivna i nedovoljno informisana. Teško joj se pomiriti s tim da rješenja potiču isključivo iz odnosa snaga na velikoj političkoj sceni, a ne iz osjećaja za pravdu, toleranciju, međudržavno i međunarodno uvažavanje...
Ta iluzija je, ustvari, najveća od svih: to što javnost ne shvata da je upravo odnos snaga ono što je u današnjem svijetu najvažnije. U tom odnosu BiH je, nažalost, na ovim prostorima odavno najslabija karika.
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...