22. 08. 2013.

Dodikov trostruki poraz

Osim Amerikanaca, Milorad Dodik je svojom politikom razočarao i srpski narod, ali i glavni nacionalni štab u Beogradu


Promjenu sreće, tako čestu u politici, kod nas najbolje osjeća Milorad Dodik. Bio je na zvjezdanom nebu: omiljen u svom narodu, podržavan od srpskog političkog štaba u Beogradu i favoriziran od svemoćnih stranaca. Tako je bilo od 2006. godine i trajalo sve donedavno. A onda su kola krenula nizbrdo.
Prvo je Dodik na prošlogodišnjim lokalnim izborima osjetio da ga Srbi manje vole. Zatim je Tadića u srpskoj ulozi vožda zamijenio Nikolić, koji je iz svečane lože srpskih velikana Dodika odmah odgurnuo u posljednje redove.
Vjeru u Dodika sad su izgubili i stranci. Reče nam to ovih dana američki ambasador Patrik Mun, koji je konačno potvrdio da čovjek iz Laktaša više nije osoba s kojom će oni ispijati političke kafe.
Mnogi naši političari povremeno su bili miljenici velikih sila. Najudobnija bešika pri tome je ljuljuškala Milorada Dodika. Njega su strane diplomate okivale u zvijezde. Očekivali su da zagasi srpski nacionalizam, da stopira separatističke procese u Republici Srpskoj, da pošteno sagleda zločine koje su Srbi počinili između 1992. i 1995. godine. U njemu su vidjeli i lidera koji razumije potrebu priključivanja BiH Evropskoj uniji i NATO savezu.
Dodika su tetošili i politički i finansijski. Što je poželio, to je od stranaca i dobijao, posebno 2006. i 2007. godine.
A onda se počelo nazirati Dodikovo pravo lice, lice političkog prevaranta. U svemu što se od njega očekivalo, dobijalo se potpuno suprotno. Stranci su dugo mislili da su u pitanju samo njegovi taktički manevri, a da će konkretni potezi biti oni koje je njima obećavao.
Na kraju se, ipak, morala priznati velika zabluda. Dodik nije ni blizu osobe koju su stranci zamislili u svojim glavama. Samo uglađeni rječnik ambasadora Muna zaslužan je što on predsjednika RS nije kratko i jasno nazvao – lažovom! Ali sve što je o njemu rekao svodi se upravo na to.
Dodik jedno govori, a drugo radi. On jedno obećava, a potom objema nogama gazi po sopstvenim riječima. Ne vjeruju mu više ni vlastiti pobočnici, a kamoli uštirkani stranci.
Dodikovo ponašanje nije teško objasniti. On je, dok se hladio u opozicionim klupama, dobro procjenjivao da mu stranci mogu pomoći da se domogne vlasti. Međutim, kad se ustoličio, politička vodilja postale su mu velikosrpske ideje koje još nisu zagašene u njegovom narodu. Podilaženje tom raspoloženju vodilo ga je od jedne do druge teške riječi. Razmahivao se pozivima na otcjepljenje, šamarao je diplomate i ambasadore, ujedao sve političke rivale u BiH, a one u svom entitetu gazio bez milosti.
Republiku Srpsku Dodik je vremenom pretvorio u svoju babovinu. On i njegova klika stavili su ruku na sve tokove u entitetu: od finansijskih, preko medijskih, do političkih. Uveliko se progovorilo o meteorskom rastu cifri na njegovom imovinskom kartonu, a nepotizam kojim se zarazio doveo je i do toga da sopstvenom sinu da najveći državni kredit za poljoprivrednu proizvodnju, dečku koji teško razlikuje i krušku od jabuke.
Bratski odnosi sa tadašnjim srbijanskim predsjednikom Tadićem omogućili su Dodiku da svoju popularnost ojačava novcem s one strane Drine. On je prebacivan na razne načine, od posudbi i finansijske pomoći, do nerezonskih ulaganja srbijanske privrede i kupovine entitetskog operatera mobilne telefonije za sumanuto visoku cijenu koju je platio Telecom Srbije.
Boris Tadić zbog mnogo razloga izgubio je predsjedničku poziciju u Srbiji. Jedan od njih svakako je i rasipništvo prema Republici Srpskoj, koja je neprestano uvećavala i političke i ekonomske probleme. Samo je Dodikov dvorac bio sve blještaviji.
Stara bosanska poslovica kaže: Možeš kako hoćeš, ali ne možeš onoliko dugo koliko hoćeš! Ta istina stigla je i Milorada Dodika. Sad se u Beograd uvlači na mala vrata, predsjednika Nikolića ignoriše kad ovaj dolazi u BiH. Ljubav između srpskog lidera u BiH i političkog štaba u Beogradu očito je pukla.
I sa svojim građanima Dodik stoji sve lošije. Ni njegova spremnost na sve vrste represije nije više smetnja da se u Banjoj Luci javno govori protiv njega. Stižu ga i prijave za korupciju, nezakonito bogaćenje... Čak se i njegova separatistička politika počinje posmatrati kao loša taktička varijanta.
Dvjema Dodikovim nevoljama sad se pridružila i treća. Ako Vašington kaže da u njemu više ne vidi partnera, onda to znači da isto misli i Evropska unija, s njom i mnogi drugi.
Još je više od godine do izbora u našoj zemlji. U tom periodu Dodik će napraviti još problema. Pokušavajući da se izvuče iz živog blata, on će u njega još više da tone. To je i zaslužio. No, koliku će cijenu njegovog ličnog spašavanja platiti BiH i srpski narod – to je ključno pitanje. Jer, tvrdoglavci poput Dodika postaju još opasniji u trenutku kad im padaju političke akcije.
Imaju li Vašington, Beograd, Banja Luka i Sarajevo efikasan lijek za razbješnjelog slona u staklarskoj radnji, u kojeg se zaljuljani Dodik već pretvorio?
(Bosnia Daily)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...