03. 06. 2013.

Evropski danak

Neće nas baš oderati kao zečeve, ali će nam nešto kože svakako da ogule u korist Hrvatske


Hrvatska broji posljednje dane pred dolazak briselskoga voza. Njeni stručnjaci ubrzano sabiraju i oduzimaju pluseve i minuse koje to sobom nosi.
Mi smo, što se toga tiče, mirniji. Nas sleduju samo minusi, pa je i računanje jednostavnije. Naročito znanje nije bilo potrebno ni Mirku Šaroviću, šefu naše državne administracije zadužene za ekonomiju, da izračuna koliko iznosi danak koji ćemo platiti ulasku Hrvatske u EU. Neće nas baš oderati kao zečeve, ali će nam nešto kože svakako da ogule. Kad se te tone mesa, mlijeka i još koječega tačno izračunaju, u našoj će se kasi iskazati manjak. U njihovoj će, dakako, zazveckati višak.
Šarović je predočio Evropljanima našu štetu. Lijepo je saslušan i poslan kući da sastavi konačni odgovor na zahtjev evropske vlade da, i nakon 1. jula, Hrvatska ovdje zadrži trgovačke privilegije.
Kaže Šarović da će se boriti protiv ove nepravde i izražava nadu da će Brisel razumjeti naše nevolje. I hoće, ali samo sa onoliko šanse koliko golman ima kad Ronaldu pokuša da odbrani penal.
To što Evropa Hrvatskoj ugađa kod nas, to je ono što je ljude uvijek zbijalo u gomile, a države u saveze i zajednice. Dio cijene takvi uvijek prebacuju na – trećega!
U ovom slučaju, mi smo to janje za klanje. Pa, treba li boljeg razloga da konačno ozbiljno razmotrimo naše učlanjenje u tabor EU? Da smo s njima, mogući ćar i da zanemarimo, bar nas ne bi vrtili na ražnju i reš pečene servirali na tuđe trpeze.
To su ozbiljne političke, ekonomske i geostrateške računice. Sve ostalo su splačine koje na Balkanu, zbog svoje nesložne i kratkovide vlasti, kusa još samo BiH.
(Dnevni avaz) 

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...