10. 06. 2013.

Ko vjetar sije...

Može li izmrcvareni narod Bosne i Hercegovine svoju kabadahijsku vlast ukrotiti mekom rukavicom


Za sve ove godine, obilježene groznom vladavinom, održano je u BiH na hiljade protestnih skupova. Otud može da začudi što je dvodnevna opsada državnoga parlamenta, koja po brojnosti prosvjednika ne ulazi ni među stotinu najmasovnijih, izazvala dosad najveće odjeke. Svi su se konačno ustrčali: i vlast i građani i naši međunarodni namjesnici.
Tajna je dvostruka, u razlogu i metodu. Nakon prava na uljudan život, ljudima se pokušalo oduzeti i pravo na vlastito potomstvo. Ta šamarčina nije se mogla otrpjeti.
Metod je još važniji: nisu to, kao dosad, bile „dostojanstvene“ demonstracije. U zgradi Parlamenta pod katanac je stavljeno sve što se tamo zateklo, i domaće i strano.
Uskraćujući narodu pravo na rađanje, vlast je ubrala zabranu na sopstveno kretanje. I vidjela kako to boli, ponižava, nervira... Sad bar znaju da batina ima dva kraja. Ko vjetar sije, poput naše vlasti, može i  buru da požanje!
Na svima je da o ovome dobro produmaju. Vlast mora znati da ljudi više neće na stočnu vagu. Narod, pak, treba biti načisto da ne smije prekoračivati svoje pravo na samoodbranu od bezočnoga režima. Pravila demokratske igre moraju se poštovati i kad žari pod tabanima.
Budući protestni skupovi pokazat će može li izmrcvareni narod mekom rukavicom ukrotiti svoju kabadahijsku vlast, u sve loše ogrezlu i na sve ružno spremnu. I na ono podmuklo: da sama potpali bezumlje među nekim budućim prosvjednicima, kako bi stvorila alibi da digne ruku na vlastite građane.
Samo zaslugom pribranih pojedinaca, iz vlasti i protestnoga štaba, ta vrsta makljaže ovaj put je izbjegnuta.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...