24. 06. 2013.

Šta će biti s nama?

Život ne kroji samo politika, pa ni društveni preporod ne može biti samo njeno čedo


O svom jadu zabavljeni, gotovo da ne primjećujemo kako ni drugima ne cvjetaju ruže. Kriza udara i po takozvanim državama blagostanja.
Njihovo propadanje prošle sedmice je opisao američki filozof Noam Čomski (Chomsky). Pri tome je najmanje kandžijao po ekonomskoj krizi. Vodeći svjetski mislilac u prvi red je gurnuo srozavanje demokratije, morala, odgoja, medijsku i političku izopačenost...
Čak i razvijenom svijetu se, kaže Čomski, crno piše. Šta li tek čeka nas u ovoj balkanskoj zabiti?
Sreća pa nemamo takvih umova da nam u jedan sepet natrpaju sve naše jade. Zapravo, velike pameti za to i ne treba: ovdje i golo oko vidi koliko je sati.
Svijet se, dabome, neće predati, a ni mi ne možemo malodušno leći i lipsati. Sa sudbinom se moramo ozbiljnije potući. I, pod jedan, odbaciti onu uvriježenu zabludu da sunce izlazi samo iz kabineta vlasti, kojom tumačimo svaki naš posrtaj. Život jedne zemlje, ipak, ne kroji samo politika. Stoga ni preporod ne može biti samo njeno čedo.
Mostarci su tokom vikenda čistili smeće oko Bune. Neće mali čovjek svijet tumbe okrenuti, ali ga može pomaći bar za mrven. Još kad bi ljudi od pameti odašiljali malo više ideja, a spretni biznismeni i drugima otvarali oči čime da se bave... Mladi bi se, zarad sebe, trebali okrenuti sticanju pravog znanja, umjesto lakih i beskorisnih diploma. Svi skupa treba da zrijemo i kao birači i kontrolori svojih predvodnika.
Ako se to ne dogodi, brzo ćemo na vlastitu sahranu. Džaba će nam biti i utjeha da imamo groznu vlast. Jeste ona crna poput đavla, ali ni mi, priznajmo, nismo rajske cvjećke.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...