17. 06. 2013.

Moć građana

Je li moguće da strane diplomate u tu vrstu naše snage vjeruju više od nas samih?


Stranci ovdje vedre i oblače. Prvo su, po svom aršinu, nametnuli mir, a potom i ključne zakone naše mlade države. I u sljedećoj fazi, kad su se povukli iza zastora, upravo njihov bio je plan da se napredak BiH povjeri domaćim političarima.
Danas, kad vlast niže samo neuspjehe, a stranci, pak, ne žele stare uzde, nazire se njihova nova terapijska preporuka. Moć iscjeljenja vidi se  u - moći građana!
OHR i PIC prošle sedmice su službeno odbili da presijeku neslanu šalu vlasti sa našom novorođenčadi. Nezvanično je, međutim, upravo s te strane puhnuo silan vjetar u leđa ogorčenih građana: od JMBG-ovaca do banjolučkih studenata. Stranci su u njima prepoznali silu koja može, pritiskom na vlast, da pokrene naše u glib zaglavljene točkove.
Prvo smo čuli Valentina Incka (Inzko) kako ohrabruje razložne bundžije. Djelovao je kao da bi i on s njima rado zamahnuo nekom sočnom parolom. Britanski ambasador također je hitro izrazio podršku građanskom otporu. A onda je i Patrik Mun (Patrick Moon) na internet okačio američki poziv građanima BiH da pojačaju kritički odnos prema svojoj vlasti.
Stranci, očito, vjeruju u moć građana. Znaju oni kako je to u njihovim zemljama, u kojim vlast baš ne drhti pred podanicima, ali dobro pazi da im se ne zamjeri. A kod nas je na sebe navukla sve što se moglo: i prezir i gađenje i bijes i očaj. Otud i logično pitanje: je li moguće da u moć ojađenih građana BiH stranci vjeruju više od nas samih?
Naš odgovor dat će dolazeći dani, u kojim bi se opravdani pritisak na vlast morao znatno umnožiti. Razloga je toliko da pretjeran ne bi bio ni desetorostruko jači građanski bunt od ovoga koji sada imamo.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...