20. 06. 2013.

Ko će koga neg' svoj svoga

Nebojšu Radmanovića, osramoćenog u graničnom (ne)sporazumu s Hrvatskom, vjerovatno je namagarčio njegov dragi šef i prijatelj Milorad Dodik


Šampanjcem je, na kraju, zalivena priča o hrvatskom graničnom bedemu. On je 24 sata izgledao neprelazan kao Kineski zid, da bi se obnoć vratio obličju jedva vidljive crte preko koje će lako prelaziti i ljudi i roba.
Počelo je tragično, zastrašivanjem, a završava se, kako vidimo - komično. Uloga dvorske lude pri tome pripada Nebojši Radmanoviću. Šta mu bi - svako se u čudu pitao kad je čuo za njegovo „ne“ sporazumu koji je naša delegacija u posljednji čas postigla u Zagrebu. Em za protivljenje nije bilo ni mrve razumnoga razloga, em je Radmanović nevažećom proglasio delegaciju čije je formiranje i sam odobrio.
Isti začuđujući uzvik (Šta mu bi?) čuo se i nakon što je Nebojša sutradan povukao svoju odbijenicu. Teško je, međutim, vjerovati da se pameti prizvao nakon logičnih primjedbi ministra sigurnosti Radončića, još manje pod pritiskom „mrskih“ stranaca. Tajna je negdje drugdje.
U priči o tobožnjem hrvatskom bedemu nema specijalnih dobitnika; sve će ići po starom. U Briselu je to zapečaćeno novim štambiljom. No, nije da nema gubitnika. Jednoga sigurno znamo, samo je zagonetno ko je Nebojšu Radmanovića nasankao kao političkog balavca. Mnogi bi se rado kladili da je to niko drugi do njegov stranački šef - Milorad Dodik. On ga je koncem prvo povukao na onu, a potom na posve drugu stranu.
Dvodnevno komešanje u Radmanovićevoj glavi nije bilo plod sunčanice. Njemu je namještena vješta politička klopka, nakon koje će zamuknuti oni koji odavno govore: Eh, da nam je raditi s ovim mirnim čovjekom, Radmanovićem, a ne s onim nasrtljivim i prevrtljivim Dodikom...
Vazda je bilo političkih kurbana. I još će da ih bude! Uostalom, ko će koga neg' svoj svoga. Bar kod Srba je to stvar tradicije, od Karađorđa i Obrenovića do Miloševića i Stambolića, a sad i Nebojše i Milorada. Oni, po svemu sudeći, neće još dugo biti ni politički pajtaši, ali ni privatni drugari.
(specijalno za blog)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...