05. 10. 2012.

Šampioni lopovluka


Mogu li se, umjesto pasivnoga pravosuđa, glasači obračunati sa političkim šljamom koji opet mami njihove izborne glasove


Programi nisu ono što osvaja dušu birača. Program ima i svaka bolja veš mašina, a kamoli politička stranka. Svoje izborne odluke građani, stoga, vagaju procjenom praktičnih učinaka, (ne)uspjeha, (ne)odgovornosti vlasti ili čak njenoga šurovanja sa kriminalom i korupcijom.
Nova poglavlja te crne knjige ispisana su tokom posljednjeg mjeseca. Predizborna kampanja izlila je na površinu more prljave vode. Neki ljudi i stranke obilježeni su teških optužbama. Kad bi prilježno radili svoj posao, istražni i pravosudni organi već ovih dana bi, prema njima, krenuli sa lisicama.
Neslavni šampioni lopovluka, na čiji račun je tokom predizborne kampanje stiglo najviše uvjerljivih optužbi, svakako su Tihićeva i Izetbegovićeva SDA te Dodikov SNSD. Ima tu svega, potanko opisanog i dokumentovanog, što govori o njihovoj korumpiranosti, upletenosti u kriminal, poreske utaje, kao i bezgranično iskorištavanje države, njenih fondova i javnih preduzeća.
Pomenute stranke već dugo drže ključne poluge vlasti. U tome se ponašaju krajnje osiono i lakomo, gotovo ne skrivajući svoje učešće u lopovluku i nemoralu, na koji pravosudni sistem, očito pod njihovim nadzorom, žmuri na oba oka.
Vrući krompir tako se, sa nepostojeće pravne države, prebacuje u ruke građanima. Umjesto pasivnog pravosuđa, oni bi trebali biti ti koji kažnjavaju korumpirane stranke i pojedince.
Prilika za jak „vaspitni“ šamar tu je već u nedjelju, pred općinskim izbornim kutijama.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...