08. 10. 2012.

Crna rupa

Ako nada zaista umire posljednja, onda je ona u Bosni i Hercegovini baš dospjela do samrtničke postelje


Mnogi glasači jučer su sa birališta izlazili kao u pogrebnoj povorci: pred kamerama i mikrofonima vrtjeli su glavama, tako izražavajući svoju nevjericu u dolazak boljih dana.
Ako nada zaista umire posljednja, onda je ona u BiH baš na samrti. Grijeh je to stranačkih politika koje su, svojim građanima, jednu muku, ratnu, samo zamijenile drugom – mirnodopskom. Nekad se umiralo u hipu, od granate ili podmuklog snajperskog hica. Danas se skapava na rate: polako, mučno, ali neizbježno.
U svojoj nevjerici, mnogi su pali do najnižega stadija, kada misle da bi i svaka nova vlast bila samo kopija prethodnih neradnika, pohlepnika i sebičnjaka. U toj svojoj malodušnosti odustali su i od posjete glasačkim mjestima.
Izbori su, međutim, jedini način da se utječe na kvalitet vlasti. Ukoliko se povjerenje iznova ukazuje onima koji su ga već višestruko izigravali, onda je to - samoubistvo iz zasjede!
Još nešto naš čovjek mora naučiti. Izbori su čin iskazivanja povjerenja. Ali, već nakon prvih sto dana rada nove vlasti, javnost ima pravo da traži ispostavljanje računa. Pogotovo nakon godinu ili dvije, kad se vidi da se jedno (pred izbore) govorilo, a drugo (nakon glasanja) radilo.
Da li će se, naprimjer, kod nas ikada desiti da grupa glasača dođe pred vrata onome kome su jučer poklonili povjerenje i jednostavno mu kaže: Prevario si nas, gubi se!
Tu vrstu kontrole vlasti mi još nismo upoznali. I zbog toga, između ostalog, već dugo ne znamo za drugu putanju od one silazne, one koja nas bespovratno vodi ka dnu crne rupe.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...