25. 10. 2012.

Vrijeme za preokret


Bolji politički i ekonomski dani, ako nam se konačno ukažu, moraju biti i očima vidljivi i novcima mjerljivi


Brz i lak dogovor često pokaže zube u kilavoj realizaciji. Stoga mudri ljudi više vole sporiji put do sporazuma, jer nakon njega poslovi, kao po loju, klize naprijed.
Prva faza odista je dugo trajala. Kočničarska SDA stotinu dana se očajnički koprcala, a iza paravana su se mjerkale razne stranačke ponude. Čini se da nikad dosad naši političari, prije važnoga posla, nisu obavili tako temeljitu pripremu za udruživanje u vođenju reformskih i drugih državnih poslova.
Potvrdu smo čuli od predstavnika dvije najjače stranke, SDP i SNSD, koji su javno kazali da su se dogovorili oko obje najvažnije tačke: onoj nacionalnoj i onoj ekonomskoj! Zastupnik Živković je to poručio u Dodikovo, a Bradarić u Lagumdžijino ime.
Nijedna državna vlast, kao ova koja sada stupa na scenu, u ruke nije dobila užareniji krompir. Zaista je čeka pakleno težak posao. No, kao rijetko kada, stiče se i utisak da partneri sada tačno znaju kako da krizu uhvate za rogove. I da su konačno spremni da u tome jedni sa drugima sarađuju, a ne da se bave spletkama i podmetanjima.
Upravo uspješnost u tom poslu odrediće i njihovu sudbinu na narednim izborima. Ako je do sada SDA toliko toga kočila, kao što jeste, tog opravdanja ubuduće neće biti. Novi vladajući tabor sam će biti kovač svoje sreće.
I ma koliko da su izmrcvareni višegodišnjim krizama i prevarama, u građanima je ostalo dovoljno energije da se obraduju političkom i ekonomskom preokretu. S tim da on bude i očima vidljiv i novcima mjerljiv.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...