01. 10. 2012.

Žig historijske istine


Srbija je, izgleda, na putu da četnicima konačno skreše u brk pravu istinu o njima, kojom se tako dugo politički manipuliralo


To što tamošnja politika nije htjela da uradi, konačno je učinio Ustavni sud Srbije. Odlukom da se četnicima iz Drugoga svjetskog rata oduzme status koji su, od 2005. godine,ravnopravno dijelili sa nekadašnjim partizanima, taj zločinački pokret vraćen je tamo gdje i pripada – na  smetljište historije.
Izjednačavanje partizana i četnika bilo je vrhunac licemjerja miloševićevskog agresivnog nacionalizma, koji je u svoje krvavo klupko decenijama uplitao šljam svih vrsta.Ta se politika izdašno koristila i uslugama četničke kame i kokarde.
Svim obamana, međutim, jednom dođe kraj. Krivotvorenjem četničkoga lika Srbija nije vrijeđala samo svijet i historijsko pamćenje. Vrijeđala je i mnoge svoje građane, stvarajući košmar u glavama nove generacije koja je, s obje strane Drine, nanovo razvijala zloglasne crne zastave.
Istina se sada mora skresati u brk. Jer, ako nisu, tokom Drugoga svjetskog rata, branili otadžbinu, jasno je onda šta su četnici radili: razvaljivali su je, pomagali okupatoru. Svojim zločinima kaljali su srpsko nacionalno ime, posebno u našim krajevima.
To što joj svi odavno poručuju, Srbija je, eto, konačno uslišila. Pomenuta sudska odluka vjerovatno je uvod i u politički i istoriografski žig istine, kojom se dugo manipuliralo.Nakon toga, ušima će se valjda poklopiti i ovdašnji četnici i njihovi politički sponzori, koji svim silama pokušavaju u zlato uramitijedan zloglasni pokret i njegove pripadnike.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...