13. 10. 2012.

Gaće na štapu


Ponašanje SDA u „slučaju Lagumdžija", koji Tihić koristi za ulizivanje Dodiku, primjer je za svjetski udžbenik političkog kurvanja i nepoštenja


Naša politika priča je nikad dovoljno ispričana. Svako malo uvjeravamo se kako i od najgorega može biti gore, od podmukloga podlije, od prljavoga još prljavije.
Slučaj "Lagumdžija", o kojem će svoju riječ 23. oktobra konačno kazati i Predstavnički dom Parlamenta BiH, primjer je za svjetski udžbenik političkog kurvanja i nepoštenja.
Riječ je, da podsjetimo, o inicijativi Dodikove stranke da se Zlatko Lagumdžija razriješi funkcije ministra vanjskih poslova BiH. SNSD mu zamjera da se, kobajagi, neustavno ponio u tzv. sirijskom slučaju, kada je dao nalog našem predstavniku u Ujedinjenim narodima za usvajanje rezolucije o stanju u ovoj bliskoistočnoj zemlji.
Za svoj kazneni pohod Dodik je pridobio i važnoga saveznika - SDA. Tihić i njegovi ljudi mašu najavom da će na sjednici podići ruku za Lagumdžijino deložiranje.
Ukoliko to zaista učine, tada će to postati politička gadost godine, ako ne i decenije. SDA bi time glasala za kaznu čovjeka koji je u ovom slučaju apsolutno nedužan, što je upravo čelnicima te stranke bolje poznato nego ikome drugome. Ako u našem glasu za usvajanje sirijske rezolucije uopće ima mjesta za raspravu o grijehu ili neustavnom ponašanju, za koje se tereti Lagumdžija, onda krivica stanuje u zdanju pokraj onoga u kojem sjedi šef diplomatije: u zgradi Predsjedništva BiH. Još tačnije: u kabinetu Bakira Izetbegovića!
Zlatko Lagumdžija postupio je, onako kako je uradio, po izričitom nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, inače potpredsjednika SDA, time odgovorno poštujući hijerarhiju i tehniku odlučivanja o krupnim vanjskopolitičkim temama. Da je, kojim slučajem, odmahnuo rukom na Izetbegovićev nalog, tada bi se Lagumdžija sukobio s Ustavom. Tada bi mogao biti i postavljen, kao meta, na političko strelište na koje je sada izvješen.
Nakon tromjesečnog razmatranja ovoga slučaja, sad je ipak stavljena ključna tačka. Stigla je, za mnoge neočekivano, od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.
Iako je u svom opširnom televizijskom nastupu pokazao koliko je ljut na nekadašnjeg prijatelja i partijskoga vođu, Komšić je sačuvao obraz i otvoreno priznao da Lagumdžija, u svojstvu šefa diplomatije, nikad nije kročio mimo Ustava.
Odgovarajući na pitanje o slučaju sirijske rezolucije, on je kategorički potvrdio da iza svega stoji Bakir Izetbegović. On je, kako kaže Komšić, izbjegao konsultaciju s njim i sa trećim članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem, da bi potom dao ovaj nalog Lagumdžiji i, na kraju, od svega oprao ruke. Štaviše, kroz svoju stranku, Izetbegović je pokrenuo i hajku na čovjeka koji je izvršio njegovu predsjedničku zapovijed!
Bestidno ponašanje SDA u slučaju Lagumdžija dovoljno govori o bijedi političkog i ljudskog morala koji vlada u toj stranci. Obraz je nešto što kod njih ne igra nikakvu ulogu.
Ako je tako, opravdano se upitati na šta je sve Tihićeva stranka još spremna samo da bi se održala u leglu vlasti? Svoj glas za smjenu Lagumdžije, bez sumnje, oni su obećali kako bi se umilili Miloradu Dodiku, koji zapjenjeno prijeti šefu SDP-a. Zbog toga se, naravno, očekuje kontrausluga, Dodikov revanš. Zna se i kakav: da svoju stranačku zastavu uveže sa Tihićevom te da se tako ostvari prevaga u broju glasova potrebnih za formiranje nove vladajuće koalicije.
Ovih dana SDA u javnosti maše s najavom da će upravo ona biti bošnjačka stranka predstavnica u državnoj vlasti. Iako za to nema ozbiljnije šanse, osim da svoje gaće zakače na štap i srpskim i hrvatskim strankama ponude sve što ovi žele, iz tog izviruje sijaset novih problema. Dok javno trubi o svojoj odanosti interesima države, posebice Bošnjaka, Tihićeva družina ispod žita nutka svakojake nečasne ustupke. Za to što kupuje, ona ne pita za cijenu.
Da li bi, stoga, bilo čudno da se srpske i hrvatske nacionalne stranke na nešto od toga polakome te da SDA prigrle kao najrođenijega? Lijepo je, naime, u vladajućem krugu imati onoga ko će vas bespogovorno slušati, samo da se baškari u državnim foteljama. Možete mu svakodnevno udarati čvoke, a da takav krotko pogne glavu, spreman da prima sve nove i nove.
Drevna je istina da se ljudska ćud najbolje pokazuje kad nekome u ruke dopadne vlast, pogotovo kad se ukaže prijetnja njenoga gubljenja. SDA nije ni prva ni posljednja u svijetu nemoralne politike koja je, zarad svoga šićara, spremna na svaku gadost i sluganstvo onima koji joj udijele djelić vladarske krune.
Ove okolnosti trenutno su velika opasnost za daljnji, nepovoljni razvoj političkoga procesa u Bosni i Hercegovini. Sa strankom koja je, ulizujući se Dodiku i društvu, spremna i na mnogo sramnije stvari od lažnoga svjedočenja protiv Zlatka Lagumdžije, Bošnjaci u državnom vrhu ne bi imali predstavnike, nego beskičmenjake.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...