27. 10. 2012.

Sreća (ni) je negdje drugdje


Svoju radnu snagu moramo znati da ponudimo stranom investitoru, kod svoje kuće, a ne evropskom poslodavcu, u njegovoj zemlji


Sreća je, u našoj povijesti, počesto stanovala negdje drugdje: trebalo je do nje potegnuti dobar put.
Takozvani vlakovi bez voznog reda prije šest decenija razvozili su sirotinju iz hercegovačkog krša u plodne ravnice Vojvodine. Tamo je bilo dovoljno posaditi dugme, pa da začas nikne kaput.
Ni gastajbajteri se nisu žalili. Sa zavežljajem se svojedobno odlazilo u industrijsko grotlo Njemačke, Švedske, Austrije... Mukotrpno se radilo i šparalo, ali bi nakon deceniju-dvije u rodnom kraju niknula lijepa kuća i sve što uz nju ide.
Pomenuta vremena davno su minula, bez ikakve nade da se ponove. Ili ćeš sreću iskovati tu gdje jesi ili se njome nikad nećeš osladiti. Jasno je to svakom svakom ozbiljnom čovjeku, pa i onima koji se neozbiljno zanose dilemom: Otići ili ostati?
Poneki golobradi mladić, iz generacije koja stalno maše prijetnjom da želi napustiti BiH, možda i vjeruje u ovu vrstu čuda. Za otriježnjenje je, međutim, potrebno suočenje sa samo jednom činjenicom: negdje „tamo“ nema potrebe za nama od „ovamo“! Oni nam to neprestano poručuju, uvijek iznova vraćajući naivce tamo odakle su krenuli.
Tako nekako stoje stvari i sa najnovijom „azilantskom krizom“, zbog koje nam iz Evrope prijete ponovnim spuštanjem šengenske rampe. Grlom u jagode, doduše, više hrle Srbijanci i Makedonci, ali je svoju azilantsku avanturu neslavno završilo i oko dvije hiljade naših zemljaka. Uvjerili su se da za našim rukama tamo više nema prijeke potražnje.
Zar je, u tom smislu, potrebna jasnija poruka od one koju je njemačka kancelarka  uputila tamošnjim Turcima. Ona bi rado vidjela leđa čak i onima koji su u Hamburgu, Minhenu i Štutgartu već izrodili i unuke, ali se nikako ne vraćaju tamo odakle su svojedobno stigli.
Uvozu radne snage u razvijene evropske zemlje očito je došao kraj. Tamo je posla sve manje i za domorodce, a kamoli za nevoljne došljake sa juga. Umjesto uvoza ljudi, danas se izvozi kapital, sa Zapada se ide investirati u zemlje sa jeftinom radnom snagom. Za srećom se više ne mora potezati dug put i ostavljati rodni dom. Posao vam dolazi na noge.
Ali pod nemilosrdnim uslovom: da ga znate raditi, da ste stvorili zdrav i probitačan poslovni ambijent u kojem se uvezeni strani kapital može radosno oplođavati sa domaćom radnom snagom.
Za naše ruke, koje gotovo polovica radno sposobnog stanovništva besposleno drži u praznim džepovima, to je jedina izgledna nada u bolji život. A ona nema nikakve veze sa viznim ili bezviznim režimom. Iz lijepoga sna, ona se u zdravu javu može pretvoriti samo ako investitorima ponudimo domaći mamac, izdašniji profit od onoga koji drugi nude.
Na tom polju konkurencija je bespoštedna. U Bangladešu, naprimjer, koji za strane naručioce godišnje sašije odjeće u vrijednosti od 42 milijarde dolara(!), u fabrikama se radi za ciglih 36 dolara mjesečno. Kako da se s njima utrkuju Travničanke koje su, u konfekciji „Borac“, odmahivale rukom i na šestostruko veću plaću?
I tako, vozovi tutnje mimo nas. Na onaj bangladeški teško da se vrijedi kačiti. Ali, i drugih pruga ima ili ih se može sagraditi. Same neće pasti s neba, niti ih samo država može sagraditi.
Vlast nam je svakako dužna i predužna: da stvori ambijent, da prilagodi poslovne propise, da olakša strano investiranje, da obilježi područje ekonomske perspektive... Ali da i mi, sa svoje strane, shvatimo nuždu vremena u kojem živimo: da se mora raditi dobro, puno, inicijativno, uz to i – jeftino!
Jedino ovdje, gdje sad caruje nesreća, mjesto je mogućeg preokreta u našim sudbinama. Sa bezviznim režimom ili bez njega, od te istine nikako i nigdje ne možemo pobjeći.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...