22. 09. 2015.

ZATAŠKAVANJE VELIKE KRAĐE

(“Slučaj Čaušević” postao je pitanje života i smrti za SDA, koja vjerovatno ulaže ogromne napore da taj lopovluk sakrije zbog svojih ljudi koji su u njemu učestvovali)


Sudski izvršitelji danas trebaju da uđu u stan Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je uhapšen u akciji Pandora u junu 2014. Tada su još 54 osobe uhapšene po nalogu Tužilaštva BiH pod sumnjom za organizirani kriminal, pranje novca te carinske i porezne utaje.

Pljenidba imovine vršit će se u jednom od Čauševićevih stanova u Sarajevu, kako bi se naplatile odštete u dva ne mnogo značajna sudska slučaja. O onom glavnom, o stotinama miliona koji su, kako se sumnja, pod Čauševićevom kontrolom nestali iz državne kase, odavno nema ni riječi. On je na slobodu pušten u septembru 2014. godine, a ni danas nije jasno da li bivši direktor UIO ima status optuženog, svjedoka ili osumnjičenog.

Za proteklih godinu dana možda se i vodila neka detaljnija istraga protiv najveće “zvjerke” u istoriji BH korupcije. No, o njenim eventualnim rezultatima javnost nije obaviještena. Nema optužnice protiv Čauševića, a u javnost nije dospjelo niti jedno novo ime povezano sa najvećom poratnom pljačkom državne imovine. Zbog tih imena, koja se ne pominju, vjerovatno je zamrznuta i istraga protiv Čauševića, Uostalom, on je najavio, kad je uhapšen, da će “propjevati” i da će otkriti s kim je sve sarađivao u krađi stotina miliona, neki tvrde i preko milijardu konvertibilnih maraka.

Te anonimne osobe svakako su iz samog vrha sadašnje i bivše vlasti u BiH, i to uglavnom iz SDA, koja je Čauševića dugo podupirala na pomenutoj direktorskoj stolici. Stoga je “slučaj Čaušević” postao pitanje života i smrti za ovu stranku, koja vjerovatno ulaže ogromne napore da taj lopovluk zataška.

Ako pravosuđe bude radilo kao što je činilo do sada, i Čaušević i njegovi partneri, odnosno politički pokrovitelji, ostaće izvan domašaja zaslužene kazne. Šanse da epilog bude drugačiji, nažalost, nisu veće od minimalnih.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...