23. 09. 2015.

RADONČIĆEVI HRVATSKI ADVOKATI

(Bilo šta da se dogodi u procesu krpljenja vlasti, bit će to rogovi u vreći. Opet ćemo dobiti neki brak iz nužde. I ako bude sklopljen, on neće dugo potrajati)


Stranka Fahrudina Radončića skoro svakodnevno se pominje u kombinacijama za novu vladajuću koaliciju. Iz SBB-a se oko toga ne oglašavaju, osluškujući (ne)raspoloženje SDA prema toj varijanti. A tu se ponešto, ipak, kuha. U vodećoj bošnjačkoj stranci preovladava sklonost ka ponovnoj saradnji sa Željkom Komšićem, ali je juče po prvi put otvorena i mogućnost saradnje sa SBB-om. Kažu iz SDA da razmišljaju i o Željku i o Fahri, ali će odluku donijeti nakon podrobne analize.

Za to vrijeme, za Radončića advokatiše Hrvatska demokratska zajednica. Njoj je, sudeći po istupima vodećih ljudi (Čović, Bevanda, Čavara...) trenutno najvažnije političko pitanje upravo to da u vlast uvedu SBB. Ko zna koji put u posljednjih 2-3 mjeseca za to se preksinoć založio predsjednik HDZ Dragan Čović.

“Neminovno je da ćemo imati novog partnera i siguran sam da će to biti SBB”, rekao je Čović. On je ocijenio da će u razgovoru o tome Izetbegoviću i Radončiću trebati “mnogo strpljenja”.

Poznato je koliko su loši odnosi na toj personalnoj i stranačkoj relaciji. Samo u krajnjoj nuždi Izetbegović će pristati na saradnju sa svojim najvećim političkim rivalom. Pri tome limitirajući faktor nije samo njihova međusobna netrpeljivost nego, možda još više, strah SDA da bi, unutar koalicije koju bi oni formalno vodili, moglo da do dođe do prevage u korist tandema HDZ - SBB.

Taj strah nije bezrazložan. Insistiranjem na tome da se vlast ne može formirati bez Radončića, Čović i HDZ pokazuju veliku naklonost prema SBB. To ponekad ide i do otvorenog navijanja, a HDZ u međuvremenu sapliće noge Izetbegovićevoj stranci u njenom pokušaju da, umjesto Radončića, parlamentarnu većinu obezbijedi dogovorom sa nekoliko manjih stranaka.

Drugi bitan faktor je velika lična bliskost Čovića i Radončića. Poznato je da je dio trija i Milorad Dodik, sa kojim su pomenuta dvojica maštala da, nakon prošlogodišnjih izbora, formiraju državnu vlast. No, to se nije ostvarilo.

Možda sada ta kombinacija dobije prevagu, prvo uvođenjem Radončića u vlast, a potom možda i Dodika. I to je nešto čega se plaše Izetbegović i SDA, iako nema neke velike razlike između Dodika i, s druge strane, Ivanića, Bosića i Čavića.

Burno je u pomenutim strankama, ali u javnosti je mnogo mirnije. Bilo šta da se dogodi u procesu krpljenja vlasti, bit će to rogovi u vreći. Opet ćemo dobiti neki brak iz nužde. I ako bude sklopljen, on neće dugo potrajati.

To stalno sklapanje i razvrgavanje koalicija u neku ruku je vodećim strankama glavna izlika za nerad. U tome će, slutim, proteći i kompletan mandat 2014 - 2018. A onda ćemo ponovo pred glasačke kutije. Ne afirmišu li se do tada neke nove političke snage, ili neka od postojećih konačno ne sazrije u ozbiljan projekat, i za tri godine ćemo birati između lošeg i još goreg.


(Bosnia Daily, 23. 9.2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...