24. 09. 2015.

KOLIKO KOŠTAJU "BESPLATNE" USLUGE?

(Za svoja tri odlučujuća glasa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, SBB nije tražio nijedno ministarsko mjesto u novoj vladi. Šta stoji iza te darežljivosti Radončićeve stranke?)


Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) jučer je dobio novu vladu, skoro godinu dana nakon izbora. Tandemu SDA - HDZ stalno su nedostajala dva zastupnička glasa.

Spasilac se zove Savez za bolju budućnost (SBB). Sa njihova tri glasa, Vlada HNK je konačno potvrđena. Novi-stari premijer je, naravno, obećao da će se sa radom krenuti ekspresnom brzinom.

Logično je pitanje koje se postavilo nakon spasilačke intervencije Radončićeve stranke, da li je ovo uvod u njihovo koaliranje sa SDA i HDZ i na drugim, posebno na višim nivoima vlasti.

Predstavnik Radončićeve stranke u ovom kantonu, Osman Macić, izbjegao je odgovor. Upitan da kaže je li odluka o davanju podrške Vladi HNK donesena na kantonalnom nivou ili u vrhu stranke, Macić je odgovorio kako je to odluka općinskih odbora SBB-a u HNK.

Poznavajući način odlučivanja u SBB, Macićeve riječi odmah treba odbaciti. Bez odobrenja Fahrudina Radončića u toj stranci se ne može nazvati ni dobar dan. Jedina kontra-varijanta je da se ogranak SBB u HNK otrgnuo kontroli iz Sarajeva, što je praktično nemoguće.

Ono što je posebno zanimljivo, to je da za svoja tri odlučujuća glasa SBB nije tražio nijedno ministarsko mjesto u kantonalnoj vladi. Macić je to obrazložio “odgovornošću za dobrobit građana” i dodao “da sada HDZ BiH i SDA moraju preuzeti potpunu odgovornost u HNK, jer će njihovi ministri sjediti u Vladi, u kojoj nema drugih stranaka na koje bi mogli prebaciti odgovornost”.

No, bliže istini ipak bi trebalobiti to da je Radončić donio ovu odluku kako bi pomogao HDZ-u i zahvalio se Draganu Čoviću za navijačke urgencije kod SDA da na svim nivoima vlasti kao partnera prihvate SBB. Ovo je možda bio i mig prema Izetbegoviću, da se pokaže kako SBB baš i nije gramziva stranka čije usluge mnogo koštaju. Formula možda može da bude ista i na federalnom nivou kao u HNK: da SBB bude dio parlamentarne većine, ali da ne traži kajmak u izvršnoj vlasti.

U tom slučaju ostaje pitanje: čime bi Radončić naplatio ove krupne usluge? One se u politici sigurno ne čine besplatno?

(Bosnia Daily, 24. 9. 2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...