25. 04. 2013.

Zvono za uzbunu

Hoće li Bosna i Hercegovina biti kusur u političkoj trgovini Beograda, Prištine i velikih svjetskih sila


Nebojša Radmanović nije u krivu kad kaže da „veći dio građana BiH ni danas nije za to da se prizna Kosovo“. Svakako se to može tvrditi za Srbe u našem manjem entitetu, a na sličnom talasu je i neznano brojan dio Bošnjaka koji uviđaju da bi kosovsko rođenje moglo biti plaćeno bosanskom smrću. Odavno se, naime, strahuje da bi cijena pune nezavisnosti Prištine moglo biti - otcjepljenje Republike Srpske!
Ova stara priča bespovratno kreće ka svome vrućem raspletu, u kojem bi se kukavičija jaja velike politike mogla polupati o našu glavu. Riječju - BiH bi mogla postati kusur u političkoj trgovini Beograda, Prištine i velikih sila.
Na uzbunu već zvoni Radmanovićeva jučerašnja procjena da će „strane sile ovdje vjerovatno ponovo crtati granice“. On zloguko podsjeća da Skupština RS odavno ima zaključak da se priznavanje Kosova iskoristi kao signal za izlazak ovoga entiteta iz sastava BiH.
I srbijanski premijer Dačić dolijeva na istu vatru, najavljujući pojačani pritisak na RS i izmjene Dejtonskog sporazuma. S ciljem, naravno, da se pola naše zemlje preseli pod drugi državni krov.
Povezivanje cjelovitosti BiH sa sudbinom Kosova nije izmišljena babaroga. To je koloplet čvrstih i opasnih političkih činjenica s kojima se, htjeli-ne htjeli, moramo muški pohrvati. I pri tome biti unaprijed svjesni da epilog neće ovisiti samo o našoj snazi. Ključna prevaga vjerovatno će biti u (ne)sretnom rasporedu zvijezda, odnosno u volji velikih sila.
Jesu li one zaista spremne za ponovno crtanje granica na ovom komadu Balkana, kako misli Radmanović, ubrzo ćemo saznati.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...