18. 04. 2013.

Srebrenička inat crkva

Može li snažna američka osuda prizvati pameti tvorce sramnog projekta izradnje pravoslavne bogomolje iznad Memorijalnog centra žrtava genocida
 
 
Američka ambasada u Sarajevu skinula je rukavice i oštro, bez ikakvog umotavanja u diplomatski celofan, osudila gradnju crkve na Budaku. Pozvala je srpsku političku i vjersku vlast da odmah prekinu sa tom provokacijom.
Pomenuta osuda spada u red najjačih izjava koju je neko diplomatsko predstavništvo u našoj zemlji izreklo u svim poratnim godinama. To, samo po sebi, dovoljno govori o stepenu bezobrazluka s kojim RS i SPC istrajavaju na ovom projektu. Svakome je, naime, jasno da bogomolja nadnešena nad Memorijalni centar žrtava srebreničkoga genocida nema nikakvu drugu funkciju nego da izaziva, vrijeđa i remeti ionako roviti mir.
Velikih „graditelja“ se to, međutim, nimalo ne dotiče. Oni guraju po svome, iako su i bošnjački mještani i visoka politika, pa i OHR i strane ambasade,  pokušavali da urazume one kojim je inat crkva pala na (bez)um.
Ova blamaža smeta i lokalnim Srbima. Od njihovih kuća do Budaka valja prevaliti dobru turu pješačenja. A na obrede se, da je hram podignut na nekoj od brojnih livada Dugog Polja, moglo svraćati i usputno, u pauzi dnevnoga posla; da se ljudi mole Bogu, a ne da služe ratobornoj politici.
Srpska vlast i SPC ipak su se oglušili na sve dosadašnje primjedbe. Možda će i na američku, ma koliko ona bila snažna i ogoljena. Stoga bi pravim plodom, čini se, moglo uroditi samo jedno: da se ove inat crkve odreknu Srbi iz pomenutog sela. Oni su, uostalom, samo pijuni kojim je dodijeljena uloga smokvinog lista u jednom sramnom političkom projektu.
Je li moguće da se takva vrsta otpora i dogodi u današnjoj BiH, prosudite sami.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...