11. 04. 2013.

Probijeni rokovi

Pod nogama ne gori Evropskoj uniji nego njenim nemarnim balkanskim pacijentima

 
 
Valjda nema čovjeka u BiH koji nije čuo za Sejdića i Fincija. Ta dva prezimena postala su simbol svih neuspjeha naše jalove politike.
Očekivalo se da će crta biti podvučena 11. aprila, do termina koji je Brisel odredio za konačni stranački dogovor. No, evo roka pred vratima, a dogovoru ni traga. Umjesto po obećanu odluku, briselske diplomate danas stižu na još jednu čašicu razgovora. Pri tome ne mašu  topuzinama niti se razmeću prijetećim riječima.
Da Evropa ima živce kao konopce pokazuje i njen odnos prema kosovskoj krizi. Srbija je, po isteku briselskoga roka, odbila ponuđene uslove. Munje i gromovi ipak su ostali u fišeklijama. Zavađene komšije Brisel ponovo očekuje za pregovaračkim stolom.
U toleriranju probijenih rokova svojim starim balkanskim pacijentima poneko vidi  slabost evropske diplomatije. Kakve li zablude! Kao da Evropi gori pod nogama, a ne nama, pa da vrište i da se sekiraju. Pred njima je svo vrijeme svijeta; mi smo zemlja u teškoj docnji.
Kad se osvrnemo na sve ove godine u kojim, kobajagi, putujemo ka Briselu, vidimo da to više liči na hod u mjestu nego na stvarno kretanje. Vidimo, također, da Evropska unija nijednoga trena nije uvećavala cijenu, čak je i snižavala neke svoje standarde. Bila je i strpljiva i dobronamjerna.
A mi? Od sramote bismo se trebali pokriti ćebetom preko glave. Mi nismo u stanju da preskočimo ni najnižu letvicu, poput one postavljene u slučaju „Sejdić – Finci“. Dobro je, stoga, da nam se Evropa u lice ne smije. Njen smo podsmijeh debelo zaslužili.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...