07. 04. 2013.

Diplomatske žrtve

Gomila je stranaca koji su, po pravdi i poštenju, progovorili tek kad su napustili službu u Bosni i Hercegovini
 
 
Eh, da nam je Petrič još na čelu OHR-a, druga bi se pjesma ovdje pjevala! Zaključak je to koji nameću ocjene iz njegovog intervjua "Dnevnom avazu".
Bivši visoki predstavnik oštro je kritizirao međunarodnu zajednicu. Podsjetio je, naprimjer, na 13 godina star dogovor po kojem do popisa stanovništva u BiH ne može doći sve dok RS ne ispuni dejtonsku obavezu povratka prognanika. Diplomate iz današnjeg OHR-a nazvao je žrtvama pasivnosti njihovih nalogodavaca, čija operacija u BiH klizi, kako je rekao, ka neuspjehu.
Mnogi će pomisliti da Petrič pere ličnu savjest. Gomila je stranaca koji su, po pravdi i poštenju, progovorili tek kad su nas napustili. Austrijanca, međutim, ne možemo ugurati među takve „pokajnike“. U vrijeme njegovoga rukovođenja OHR-om, tamo se živo radilo, presuđivalo se i nametalo, čak i kažnjavalo. Austrijanac je, jednostavno, imao sreću da ovdje bude u času kad je svjetska politika znala šta i kako želi da postigne.
Ne možemo reći da su nas velike sile u međuvremenu izdale. No, i da Petrič dobije novi mandat, slabo bi se šta promijenilo. Svjetsku politiku ne kroje pojedinci nego veliki državni i internacionalni interesi. A oni su, nažalost, danas takvi da se ni popis stanovništva više ne veže za majku svih naših nedaća – povratak prognanika.
Od toga su, izgleda, svi odustali. Na kraj pameti nisu im ni još mnogi drugi pokliči kojim su nam stranci svojedobno ulijevali, kako se pokazalo, lažnu nadu.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...