02. 04. 2013.

Budžetski slom

Bosna i Hercegovina je održiva, za razliku od njene vlasti koja nije u stanju da popuni ni obični kreditni formular


Kažu da u svakome zlu ima makar zrno dobroga. Ako je tako, onda ni  stopiranje finansijske infuzije MMF-a nije smak svijeta. Bar smo shvatili da je Bosna i Hercegovina jedinstvena država. Jedni bez drugih ne možemo, makar se to nazivalo i zajedničkim okovima, ako već ne može prijateljskim zagrljajem.
U svakom slučaju, odzvonilo je zluradom principu „da komšiji crkne krava“, po kojem živimo već dvije decenije. Crkne li njihova, od iste će boljke, nedostatka sijena, skapati i naša. Ispaštaćemo zajedno, bez obzira na entitetsko porijeklo krivice.
Kad nismo mogli milom, sami od sebe, do ove velike istine dolazimo barem izvanjskom silom. Uskraćivanjem sljedeće kreditne tranše, MMF će u entitetskim budžetima stvoriti ogromnu rupu od tri stotine miliona konvertibilnih maraka.
Milorad Dodik je, doduše, i u ovoj tragediji pokušao ušićariti malo političkoga veselja. Činjenicu da je kreditnu čašu prelila federalna vlast, dočekao je novim pokličem o neodrživosti bh. države. No, niti su se na to mnogo obrecnuli političari drugačijega mišljenja, niti su žmarci nacionalnoga ushićenja podišli njegove entitetske podanike.
Besparica, jednostavno, postaje zajednička briga i problem svih problema. Već se mogu zamisliti kolone policajaca, prosvjetara, medicinara, penzionera... kako bijesno urliču pred palatama vlasti.
Oni su, zbog svojih nedaća, i dosad grlato protestirali. Kako li će tek sad, kad su shvatili da oni koji nas vode nisu u stanju da ispune ni obični kreditni formular?
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...