19. 03. 2013.

Porodična repriza

Ako otac Alija direktorskom titulom časti sina Bakira, zašto i on ne bi na isti način častio svoju suprugu

Samo naivčine iščuđavaju se nad izborom Sebije Izetbegović na poziciju direktorice sarajevske Opće bolnice. Njeno postavljenje prirodni je nastavak jedne familijarne kadrovske politike, uvriježene još od prvih dana političke vladavine SDA.
Ako ćemo po pravdi, liječnica Sebija na svoje direktorovanje čak polaže više prava no što je to njen muž, Bakir Izetbegović, polagao 1991. godine. Tada je, voljom svoga oca, lansiran u vrh Zavoda za izgradnju Sarajeva. Da je bilo po stručnosti i znanju, Bakir ne bi bio ni unutar 100 ozbiljnih kandidata za tu funkciju. Ali niko tada nije ni pomišljao da se javno usprotivi njegovom nezasluženom uzletu.
U tom smislu, Bakir samo nastavlja utabanim stazama. Ako je njega, stručno nedorasloga, mogao progurati njegov otac, zašto i on ne bi mogao na sličan način častiti svoju suprugu?
Prije 22 godine ljudi su samo gunđanjem u bradu komentirali meteorski uspon mlađahnoga Izetbegovića. Danas, pak, oni javno daju oduška svome bijesu zbog uvrijedljivog favoriziranja Bakirove supruge na račun dokazano uspješnoga direktora Nakaša. Potpisuju se peticije, organiziraju se protestni skupovi, gunđa se i javno kritizira.
Nešto se, ipak, mijenja. Nekad nemoćna pred nezaježljivim familijarnim apetitima, javnost se nad njima danas barem otvoreno zgražava. Za nešto više bit će potrebno još više protesta, peticija i svake druge vrste građanskoga otpora onima koji ovu zemlju, očigledno, doživljavaju kao porodičnu prćiju.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...