27. 06. 2017.

TRAGEDIJA U TRI ČINA

Ako se smrću iko spašava, Mahir, Alisa i Dubravko su se spasili, jer im u tako skrojenoj sudbini, jednostavno, života nije bilo




PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ

Zavjesa je spuštena na pozornicu jedne od najvećih tragedija našeg vremena, one koja je odigrana u životu, ne u pozorištu. U njenom prvom činu dogodilo se samoubistvo jednog 14-godišnjeg dječaka, u drugom je bolest naprasno odnijela njegovog poočima, da bi u trećem, završnom, smrt došla i po majku glavnog “junaka” ove tragedije - Mahira Rakovca. Sve to dogodilo se u razmaku od 19 mjeseci.

Iz Alise Mahmutović život je iscurio u ponedjeljak uveče u tuzlanskoj bolnici. Ne znam da li je to najteže palo onima koji su poznavali 40-godišnju profesoricu, doktora nauka, koji su u bolesti bili blizu nje i dnevno pratili kako se vatra života u njoj gasi, kako se protiv nje više i ne bori. Vidjeli su da svaki dan može donijeti kraj.

Drugi su, ne znajući za njenu neizlječivu bolest, u šoku dočekali medijsku vijest o smrti. Zabranio bih da se takve vijesti objavljuju ujutro, kao ova: čovjek je tada najranjiviji. Možete misliti koliko su suza za Alisom pustili oni koji je nikad u životu nisu ni vidjeli ni upoznali. Ali su o njoj znali sve: o njenoj porodičnoj tragediji, ali i o njenom psihičkom stanju.

O prvom su izvještavali mediji, ono drugo je nepogrješivo osjećao svako ko nije operisan od emocija. Čitava nije mogla ostati bilo koja majka koja je rano i tragično izgubila dijete; šta je moglo da ostane kad je tome još pridodata smrt muža? On, Dubravko Lovrenović, profesor i jedan od vodećih istoričara u BiH, usmrćen je brzom i kobnom bolešću samo pola godine prije Alise.

Nema više dječaka Mahira, nema ni Alise, nema ni Dubravka. Umjesto pune istine i pravičnog raspleta zagonetnih događaja koji su kulminirali Mahirovim samoubistvom 14. decembra 2015. godine, život je priredio surovi epilog. Nestala su sva tri ključna svjedoka istine o tom događaju. Bol koju im je priredio ovozemaljski život, preseljen je dolje, u bosansku ilovaču.

Bol svih nas koje je pogodila Mahirova naprasna smrt, a potom i podrška teškoj borbi koju su za istinu poveli Alisa i Dubravko, dodatno je uvećana. Na neki način, Alisina smrt potakla je u nama svu decenijama gomilanu tugu, depresiju, gnjev i osjećaj nemoći zbog svega onoga što se zbiva u ovom neveselom životu. I u njemu, kao i u sudbini pomenute porodice, nesreća nikad ne dolazi sama - ona uzima danak više puta. Obično skončava na brojki tri.

Trojstvo se, u ovom slučaju, zaokružilo na Alisi. Ostala je posljednja da svjedoči o varljivosti života, o njegovoj nepravednosti, o tragizmu koji se polagano zameće da bi u jednom času eksplodirao. Nesrećni dječak bio je detonator od čijih gelera su bez životne snage ostali i Alisa i Dubravko.

Ako se smrću iko spašava, oni su se spasili, jer im u tako skrojenoj sudbini, jednostavno, života nije bilo.

Mahira, Alise i Dubravka više nema među nama. Ostala je fondacija “Mahir i Aleksa”, osnovana da pomaže žrtvama maloljetničkog nasilja. Ostao je i nedovršeni sudski proces, koji su roditelji pokrenuli nakon dječakove smrti. Ostao je i gorki okus vjere da se u Mahirovom slučaju mnogo toga zataškalo i nepravedno presuđivalo.

Ko će to i hoće li uopšte nastaviti danas, kad je sve još komplikovanije no što je u početku bilo. Ne radi se više o jednoj nego o tri žrtve, tri smrti. Jedna je porađala drugu, druga treću, a sve one stvorile su pregolemu tugu koja se danas razliježe znanom i neznanom Bosnom, zemljom nesreća i tragedija kojim, izgleda, nema vidljivog kraja.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...