22. 12. 2015.

VLAST JAČA OD PRAVNE DRŽAVE

(22. 12. 2015.) Ne treba se začuditi ako vlast uspije, nasuprot uobičajenoj brzini puža, da u rekordnom roku izmijeni niz ustavnih i zakonskih odredbi, samo da bi, odgodom lokalnih izbora, bez borbe dobila još dvije godine vladavine
Danas se navršilo šest godina kako BiH ne sprovodi odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci". Nema ni ozbiljnijih nagovještaja da bi ona uskoro mogla da bude realizovana.

Sedam godina ne primjenjuje se ni odluka Ustavnog suda BiH o ustrojstvu grada Mostara, Još preko stotinu odluka ove sudske institucije godinama čeka na provedbu.

U svim ovim slučajevima glavni kršitelj slova zakona je vlast. Ona se, tim povodom, često žali da treba puno vremena da bi se uskladili svi propisi koji regulišu dotičnu materiju. A oni za to vremena tobože nemaju.
U posljednje vrijeme vlast, međutim, sve češće najavljuje donošenje odluke o odlaganju lokalnih izbora predviđenih za jesen naredne godine. Da bi u tome uspjela, razni nivoi vlasti u čitavoj BiH trebali bi da donesu desetine odluka u raznim opštinskim vijećima, kantonalnim skupštinama i entitetskim parlamentima, nakon prve odluke koju donosi Parlamentarna skupština BiH.
Kako je danas saopšteno iz Centralne izborne komisije, za jednu takvu odluku trebalo bi izmijeniti i Ustav Federacije BiH, određene zakone u Republici Srpskoj te kantonalne zakone koji tretiraju pitanja trajanja mandata, načina izbora i statusa jedinica lokalne samouprave. Pred politikom i zakonodavcima našla bi se gomila posla, koji je potrebno obaviti za samo 6-7 mjeseci, pošto sve mora biti ozakonjeno tri mjeseca prije odluke o održavanju ili odlaganju lokalnih izbora.
Ne treba se začuditi ako vlast, koju inače odlikuje brzina puža, sve to ipak obavi u rekordnom roku. Ona je uvijek brza kad treba nešto da učini u svoju korist. A kad nešto neće, zaludno je na to ih podsjećati, čak i kad su u pitanju provedbe odluka najvažnijih sudskih instanci i u Evropi i u našoj zemlji. I time se na grubi način pokazuje da je volja vlasti, nažalost, ovdje jača od pravne države, koja u BiH postoji samo na papiru.
SALONI U SARAJEVU I GRAČANICI

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...