26. 12. 2015.

NAKNADNA POLITIČKA PAMET

(26. 12. 2015.) Prošle subote Izetbegović je hvalio Vučića, danas ga grdi, a naredne subote možda shvati da je vrijeme za hlađenje lažne ljubavi i sa kabinetskim komšijom Mladenom Ivanićem

Oni foliraju da smo im sve draži - mi foliramo da im verujemo! Tako bi se, u najkraćem, kao obostrano foliranje, mogli opisati trenutni odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine, tačnije između Srba i Bošnjaka.
Objavio sam ove ocjene u svom tekstu starom samo sedam dana. Nazvao sam to lažnim poboljšavanjem odnosa na relaciji Sarajevo - Beograd, kojim politički lideri zavaravaju javnost i pokušavaju sebe da predstave kao pomirljive, dobronamjerne lidere.
U prilog tome citirao sam Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, koji je, pun optimizma, rekao “da su odnosi između BiH i Srbije sve bolji” i da “očigledno imamo želju srbijanske strane da se odnosi popravljaju”.
Ne lezi vraže! Sve se za sedmicu promijenilo. Izetbegović je danas, u listu “Faktor”, kritikovao dvoličnost srbijanskog premijera.
- Politika Aleksandra Vučića pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta. S jedne strane dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike, koja je prije četvrt vijeka dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku – kazao je Izetbegović. Novinar “Faktora” pomogao mu je jezgrovitom ocjenom “da Vučićeva djela ne prate sladunjave riječi koje izgovara”.
Izetbegovićev izliv ljutnje, iskrenosti i kritičnosti uslijedio je nakon najave srbijanskog premijera da će gotovo svi ministri iz njegove vlade doći 9. januara u Banjaluku na proslavu Dana RS. U javnosti je to odmah ocijenjeno kao bacanje rukavice u lice, pa ni Izetbegović nije mogao da oćuti ovu provokaciju.
No, ćuti od i dalje na neke druge provokacije, na koje je takođe, i to ranije, trebao da reaguje. Uostalom, sa Mladenom Ivanićem dijeli predsjedničke odaje u Sarajevu. Mogao mu je, slično kao Vučiću - ali u brk - skresati istu vrstu zamjerke. Ivanić je, odmah po donošenju presude Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS, izjavio da tu odluku ne misli poštovati. I on će, dabome, 9. januara biti u svečanom svesrpskom stroju u Banjaluci.
Skupa sa Ivanićem tamo će slaviti i drugi lidera stranaka tzv. Saveza za promjene, srpskog političkog bloka s kojim je SDA u koaliciji na državnom nivou. Mislite li da će Izetbegović zbog toga zaoštriti odnose i preispitati svoj pakt sa Ivanićem, Bosićem, Čavićem?
Ko zna, sačekajmo narednu subotu. Možda će u međuvremenu Izetbegoviću u glavu sinuti naknadna politička pamet po kojoj, nakon Vučića, mora prekinuti sa naivnim međusobnim foliranjem u koje se upustio i sa domaćim srpskim prvacima. I oni su samo na riječima sladunjavi. A na djelu se, nažalost, nimalo ne razlikuju od Milorada Dodika, koji jeste oličenje političkog zla, ali ni nu kom slučaju nije jedini koji vodi diverzantsku srpsku politiku prema Bosni i Hercegovini.

xxx

Svoju podršku mom blogu, koji je u službi javnosti i koji je osnovni izvor prihoda za novinara koji želi da bude istinski slobodan, objektivan i profesionalno nezavisan, možete izraziti godišnjom “donatorskom pretplatom”, u iznosu koji, prema svojim mogućnostima, stalni čitaoci mogu sami da odrede. Takođe, možete naručiti i objavljivanje komercijalnih oglasa i reklama



KONTAKT: vlastimir.mijovic@gmail.com

PODACI ZA UPLATE IZ BiH


Vlastimir Mijović
Sarajevo
Žiro račun broj: 3387202102620115
UNICREDIT BANK DD BiH



PODACI ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA

Vlastimir Mijović
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
BA391990496065118174
SWIFT CODE: ABSBBA22
SPARKASSE BANK DD BiH

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...