14. 12. 2015.

OTCJEPLJENJA NEĆE BITI!?

(Šta se može zaključiti iz ankete Washington posta, po kojoj 61 posto anketiranih građana RS smatra da se taj entitet neće otcijepiti od BiH u narednih 10 godina)


Povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma američki dnevni list Washington post objavio je tekst o trenutnom političkom stanju u BiH, s naglaskom na mišljenja tri etničke grupe o budućnosti BiH. U tekstu se navode rezultati ankete provedene među građanima Bosne i Hercegovine. Anketno pitanje je glasilo: "Da se danas održi referendum o Dejtonskom mirovnom sporazumu, kako bi glasali?"

U svakoj od tri etničke grupe u BiH, većina bi glasala za Dejtonski sporazum, iako svi imaju određene primjedbe na njegovu primjenu u praksi. U tekstu se procjenjuje da bi, ukoliko bi bosanski Srbi pokušali da povedu Republiku Srpsku u nezavisnost, to direktno prekršilo Dejtonski mirovni sporazum i vjerovatno bi vratilo BiH u ratno stanje.
Posebno zanimljiv je podatak iz ankete koji govori da je većina bosanskih Srba shvatila da se Republika Srpska neće odvojiti od BiH. Približno 61 posto anketiranih građana ovog entiteta smatra da se to neće desiti u narednih 10 godina.
Miloradu Dodiku ovaj podatak sigurno se ne dopada. On posredno govori o neuspjehu njegovog agresivnog političkog separatizma koji, među građanima, nije uhvatio dovoljno korijena. Onih 61 posto Srba, u stvari, Dodikovu politiku ocjenjuje kao neuspješnu, jer ona, po njihovom mišljenju, ni za deset godina ne može postići rezultat koji Dodik želi i u šta stalno želi da uvjeri građane svog entiteta.
No, još zanimljiviji bio bi odgovor na drugo pitanje, koje američki list nije postavio: Koliko bi od tih 61 odsto Srba željelo da se RS otcijepi od BiH, iako vide da to realno nije moguće u doglednom periodu?
Ankete sa tako postavljenim pitanjem ni u BiH nisu provođene, ali u javnosti se procjenjuje da bi većina Srba rado vidjela samostalnu RS ili pripojenu Srbiji. Takav utisak možda je pogrešan. No, i da nije, period od deset godina, tokom kojih se većina Srba ne vidi izvan BiH, ipak je solidan vremenski period u kojem se sadašnje raspoloženje može promijeniti i ovaj dio stanovništva uvjeriti da u ovoj zemlji ima bolju budućnost nego u nekoj drugoj varijanti.

xxx

Svoju podršku mom blogu, koji je u službi javnosti i koji je osnovni izvor prihoda za novinara koji želi da bude istinski slobodan, objektivan i profesionalno nezavisan, možete izraziti godišnjom “donatorskom pretplatom”, u iznosu koji, prema svojim mogućnostima, stalni čitaoci mogu sami da odrede. Takođe, možete naručiti i objavljivanje komercijalnih oglasa i reklama



KONTAKT: vlastimir.mijovic@gmail.com

PODACI ZA UPLATE IZ BiH


Vlastimir Mijović
Sarajevo
Žiro račun broj: 3387202102620115
UNICREDIT BANK DD BiH



PODACI ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA

Vlastimir Mijović
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
BA391990496065118174
SWIFT CODE: ABSBBA22
SPARKASSE BANK DD BiH

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...