28. 12. 2015.

PRAVAC DUBAI!

(28. 12. 2015.) U bajkovitom Dubaiju, u kojem će se za Novu godinu trošiti mnogo našeg novca otetog korupcijom i lopovlukom, biće i mnogi kojim je posao da se bore upravo protiv mita i otimačine
Bosanci i Hercegovci uvijek su voljeli praznike i slavlja. Ovdje su nekad priređivane masovne i bogate svadbe, za praznike se često išlo po Jugoslaviji i inostranstvu, a iz novogodišnjih praznika izlazilo se sa nekoliko kilograma viška. Neumjereno se jelo, pilo i sjedilo.
Danas je sve mnogo skromnije. U Dubrovniku i Makarskoj ovih novogodišnjih dana neće se Bosanci i Hercegovci, zbog svoje brojnosti, kao nekad, osjećati kao kod kuće. Rijetki su oni koji sebi mogu da priušte doček Nove godine u tamošnjim hotelima.

No, ta putovanja, na koja se najčešće išlo na otplatu u šest rata, sada su zamijenena znatno atraktivnijim. Pravi hit postao je Dubai, spektakularno odredište za koje svako ko je tamo ikad bio kaže da se to, jednostavno, u životu mora vidjeti. No, ni za deset života ogromna većina građana BiH, ako ovdje bude stanje kakvo je sada, ne bi stigla do tog odredišta. Ono je rezervisano za bogate ljude, među kojim je i sve više naših sugrađana.
Turističke agencije objavile su da su prodale sve novogodišnje aranžmane za Dubai. Najjeftiniji, sa avionskim prevozom i osam noćenja, košta 1.739 KM, tačno onoliko koliko u BiH iznose dvije prosječne mjesečne plate. Tako će bogata četvoročlana porodica, sa vanpansionskom potrošnjom, tamo ostaviti čitavih deset BH plata za samo osam dana.
Bosanci i Hercegovci su skloni da zavide onima koji bolje prolaze u životu. No, bijes u ove pretpraznične dane mnogo više izaziva spoznaja da je porijeklo siromaštva većine uglavnom sadržano u prekomjernom bogatstvu manjine, i to upravo one koja će Novu godinu dočekati u bajkovitom gradu u Emiratima. Tamo će se uglavnom trošiti novac stečen korupcijom, lopovlukom i na druge nelegalne načine.
To je ono što ljude boli i više od vlastitog siromaštva, pogotovo što će u Dubaiju biti i mnogi kojim je posao da se bore upravo protiv kriminala i korupcije.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...