13. 12. 2015.

DODIKOVO ZVECKANJE ORUŽJEM

(Svašta se u poratnoj BiH pominjalo, govorilo i poručivalo, ali Dodikov ministar Dragan Lukač je prvi koji je u igru uveo i - oružje!)


Poput mnogih zaljuljanih diktatora, kojim se bliži kraj, ni Milorad Dodik ne pokazuje znakove popuštanja. S njegove strane i dalje stižu ratoborni signali kojim se javnosti poručuje da će cijena pokušaja njegovog uklanjanja biti visoka, sve do - krvi!
Novu poruku “upozorenja” danas je odaslao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. On je upozorio da će Policija RS ubuduće spriječavati svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da pretresa prostorije lokalnih i republičkih institucija. Pri tome nije isključio ni mogućnost upotrebe oružja, uz napomenu “da će pripadnici MUP-a Srpske koristiti oružje samo ukoliko bude upotrijebljeno protiv njih”.
Svašta se u poratnoj Bosni i Hercegovini pominjalo, govorilo i poručivalo, ali Lukač je prvi koji je u igru uveo i - oružje! Ionako nadraženu javnost, time je bacio u dodatnu brigu. Jer, ako zapuca, nije odveć važno čiji su meci krenuli prvi niti je, u ovakvoj užarenoj atmosferi, moguće očekivati da razmjena vatre bude ograničena samo na ljude u policijskim uniformama, one sa entitetskim i državnim obilježjima.
Lukačevo upozorenje direktni je odgovor na dan prije izrečenu najavu Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji je, komentirajući odluku i zaključke Vlade RS da se prekida svaka saradnja s pravosuđem i SIPA-om, ocijenio kao „neodgovornu, neozbiljnu i krajnje smiješnu odluku" iza koje su krije dublja pozadina. A prema njegovima riječima, pozadina ove priče je što bi vrlo brzo SIPA trebala pokucati na vrata mnogih političara u RS kako bi oni odgovorili na nezakonitosti koje su radili. Na tom spisku, Dodikovo ime je na samom početku.
No, kako tvrdi Mektić, sve ovo što pokušava vlast u RS, neće zaustaviti procese koji su počeli. Da li to znači da će, uzimajući u obzir Lukačevo zveckanje oružjem, SIPA ipak djelovati? Ako ne može milom, da će to onda učiniti silom?
Blefiranje je sastavni dio svake, pa i političke igre. Vrlo brzo ćemo vidjeti da li toga ima i u ovom slučaju. Ako mene pitate, mislim da državne policijske agencije neće odustati od svog nauma. A hoće li Dodikova policija odgovoriti onako kako Lukač najavljuje, to i nije baš sigurno. Ne bi bilo prvi put u velikim obračunima sa korumpiranim i bezobzirnim diktatorima da oni koji mu se kunu na vjernost u posljednji čas podvuku rep i “cara” ostave ogoljenog, bez zaštitnog aparata koji mu je godinama služio.
Mislim da će se to dogoditi i Miloradu Dodiku. Prevršio je, brate, svaku mjeru. Zna to i većina onih koji ga okružuju, koji za sitniš kojim ih Dodik hrani neće, zbog njegovih miliona i dugoprstih kompanjona, rizikovati vlastito dostojanstvo i učešće u antidržavnom otporu. Oni dobro znaju da ih to može koštati kazne i posla, čak i života, ukoliko nekome stvarno padne na pamet da im, u susretu sa državnom policijom, naloži da stave prst na okidače.
Ni drugi Dodikov adut neće odigrati ulogu kojoj se on nada. Osim šake profitera, koji su okupljeni oko klana koji RS bespoštedno muze već deset godina, narod će ćutke preći preko onoga što se takvima mora dogoditi, a što i sami priželjkuju. Odveć je pouzdanih informacija o kriminalu za koji se osnovano sumnjiče Dodik i njegova ekipa da bi se računalo kako će osiromašeni Srbi bijesno ustati u njihovu zaštitu.
I pored Dodikovih paničnih pokušaja da priču o kriminalu pretvori u priču o napadu na Republiku Srpske, svakom iole razumnom čovjeku jasno je da su to samo dimne bombice. Uostalom, kad se saberu politička načela na kojim jaše Savez za promjene, čiji ljudi predstavljaju RS u državnim institucijama, očigledno je da se ta politika u bitnim postavkama uopšte ne razlikuje od Dodikove. I Bosić i Ivanić i Čović zadrti su zagovarači srpskog separatizma, s tom razlikom što imaju kraći i manje pogan jezik od Dodikovog, što im se ne žuri koliko se žuri njemu.
Dodika će uskoro oboriti njegovi finansijski aferimi. No, i nakon toga će nam ostati druga vrsta problema - neraspoloženje srpskih političara i njihovih glasača prema stabilizovanju i suštinskom jačanju državnosti Bosne i Hercegovine.

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...