19. 12. 2015.

KOME KORISTI MEĐUSOBNO FOLIRANJE?

(19. 12. 2015.) Riječima brižljivo umotanim u celofan niko, nikad i nigdje nije riješio međusobne probleme. Neće to uspjeti ni Sarajevo i Beograd
Oni foliraju da smo im sve draži - mi foliramo da im verujemo! Tako bi se, u najkraćem, kao obostrano foliranje, mogli opisati trenutni odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine, tačnije između Srba i Bošnjaka. Jedni, oni u Beogradu, iz toga izvlače i opipljiv politički profit; njihova regionalna “miroljubivost” bila im je dodatni plus za nedavnu odluku Brisela da sa Srbijom otvori novu, dalju stranicu u procesu njenog približavanja Evropskoj uniji.
Istom se vjerovatno nada i Bakir Izetbegović, koji shvata da lijepa riječ, i kad nema pokrića, ima političku težinu. I on namjerno brka boje kad oslikava odnose Beograda i Sarajeva. Kaže ovih dana da su odnosi između BiH i Srbije sve bolji, štaviše - očigledno imamo želju srbijanske strane da se odnosi popravljaju, zaključuje bošnjački lider.
Da nije tamo gdje jeste, u dvije predsjedničke fotelje (Predsedništvo BiH i SDA), Izetbegović bi sigurno govorio drugačije, posebno u času kad s one strane Drine stiže nova huka ružnih riječi, laži, podbadanja i podmetanja. One dopiru i do njega, svjestan je njihovog značaja, ali ih, umjesto na drum, skreće u svoju ličnu i političku podsvijest. 
Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, ujedno i predsjednik "Preporoda", nema na plećima političku funkciju, pa time ni razloge da taktizira i folira. On ocjenjuje “da rat protiv Bosne nikada nije prestao, prestali su samo oružani sukobi”. A zna se valjda ko nas je napadao i ko nas i sada mrcvari i ponižava.
Kolega iz “Avaza” Fadil Mandal poput računovođe knjiži ružne riječi i potpirivanje netrpeljivosti, koje ovih dana stiže s one strane Drine. On ocjenjuje da i dvadeset godina nakon rata u BiH srpska medijska i ratnohušačka propaganda radi punom parom.
“Svi su krivi osim Srba. Bošnjaci i Hrvati su počeli rat. Alija Izetbegović je rasturio Jugoslaviju. Markale je granatirala Armija RBiH. Srebreničani, njih više od 8.000, međusobno su se poubijali. Slobodan Milošević je bio Mahatma Gandi. Topovi JNA i paravojnih srpskih jedinica su umjesto granata prema civilima u Sarajevu i Vukovaru ispaljivali bukete cvijeća”, navodi Mandal.
Ma koliko se političari upinjali da budu blagoglagoljivi, da se čuvaju teških riječi, da se sve češće sastaju i govore o poboljšanju međusobnih odnosa, stvarnost ih stalno demantuje. S druge strane, ocrtavajući ono što se u toj stvarnosti zbiva, novinari i javne ličnosti, analitičari i komentatori bez imalo muke nalaze primjere koji govore da se, kako kaže Lavić, umjesto oružjem ratuje nečim drugim.
Svi pomenuti, naizgled, rade svoj posao. Političari potpiruju optimizam, kritičari seciraju realnost. A voda teče li teče, i dalje mutna i sklona da poplavi ovo malo mira koji imamo.
Riječima brižljivo umotanim u celofan niko, nikad i nigdje nije riješio međusobne probleme. Prigodnim uzajamnim laskanjem konflikti se samo maskiraju, čas istine samo se odlaže.
E, tu već ima mjesta za mudru, lukavu, kombinatornu politiku. Ali je, u našem slučaju, pitanje ko profitira sa odlaganjem i lažnim poboljšavanjem odnosa na relaciji Sarajevo - Beograd? Vučić sigurno misli da pobjeda čeka njega, dok Izetbegović vidi kolajnu oko svoga vrata.
Za prognozu ne treba mnogo umovati. Pred nama je mnogo činjenica koje surovo pokazuju da je Beograd taj koji zaradu trpa u svoj džep. Što vrijeme više odmiče, sve su bljeđa sjećanja na agresivnost Srbije, na njene agresorske pohode i zločine, na osudu kojoj je bila izložena u međunaronoj javnosti. Bude li se vrijeme i dalje gubilo na čekanje “povoljnog trenutka” za politički obračun oko onoga što nas je zavadilo i zaratilo, tim će biti manje i šanse da krivci plate ceh, da se dobri odnosi krenu graditi od istine o onome što se dogodilo potkraj prošlog stoljeća.
Bez toga će Drina i dalje biti neprelazna. Mogu preko nje, u oba pravca, svakodnevno jezditi predsjedničke i druge limuzine. No, sve dok se osjećaj dobrosusjedstva ne ulije u javnost, među građane, biće to lažna slika okačena isključivo u funkcionerskim kabinetima.
Pomenuti osjećaj, nažalost, među ljudima, i tamo i ovamo, još je daleko od potrebnog intenziteta.

xxx

Svoju podršku mom blogu, koji je u službi javnosti i koji je osnovni izvor prihoda za novinara koji želi da bude istinski slobodan, objektivan i profesionalno nezavisan, možete izraziti godišnjom “donatorskom pretplatom”, u iznosu koji, prema svojim mogućnostima, stalni čitaoci mogu sami da odrede. Takođe, možete naručiti i objavljivanje komercijalnih oglasa i reklama



KONTAKT: vlastimir.mijovic@gmail.com

PODACI ZA UPLATE IZ BiH


Vlastimir Mijović
Sarajevo
Žiro račun broj: 3387202102620115
UNICREDIT BANK DD BiH



PODACI ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA

Vlastimir Mijović
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
BA391990496065118174
SWIFT CODE: ABSBBA22
SPARKASSE BANK DD BiH

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...