04. 08. 2015.

Zenički recept protiv ružnih etiketa

(Svako treba da smiruje "svoj" nacionalizam i "svoje" psovače, zbog čega navijači iz Kaknja svakako zaslužuju gromki pljesak javnosti)


Veliki publicitet dobila je vijest sa fudbalske utakmice u Zenici, na kojoj je domaći navijač sudiji iz Banjaluke psovao “četničku majku”. Nije to nimalo čudan uzvik, jer godinama na stadionima slušamo kako publika protivničkim igračima vrijeđa “muslimansku” ili “hrvatsku” majku. U tome su svi slični. Zapravo, u svakoj masi okupljenoj na sportskim priredbama nađe se neko ko privuče pažnju tzv. govorom mržnje.

I u svakodnevnoj komunikaciji lijepe se ovdje ružne etikete na kojim piše: Svaki Srbin je četnik, Svaki Hrvat je ustaša ili Svaki Bošnjak je islamski fundamentalista. Teško je procijeniti koliko je u ljudima ostalo te negativne energije, ali ona svakako nije rijetkost.

No, rijetkost je, barem na sportskim stadionima, reakcija koja je događaj sa utakmice u Zenici lansirala u medije. Tamo je došlo do incidenta na tribini na kojoj su sjedili domaći navijači (Mladost iz Kaknja), među njima i onaj koji je sudiji na ružan način pomenuo majku. Ljudi koji su sjedili pored njega oštro su reagovali u pokušaju da mu začepe usta. Dobio je čak i nekoliko udaraca od svojih navijačkih kolega, pripadnika iste nacije.

Ovaj događaj i video snimak izazvali su brojne reakcije, a posebno komentare čitalaca internet portala. Kad sve saberemo, ubjedljiva većina odobrava i hvali potez navijača koji su se naljutili na svog previše “rječitog” kolegu. Taj dio javnosti smatra da bi upravo navijači trebali na takav način da blokiraju međuetničke konflikte na stadionima, da spriječe ružne i štetne pojave da se ljude pogrdno naziva samo zato što pripadaju nekoj etničkoj grupi.

Ratovi na ovom komadu Balkanu započeli su upravo “fudbalskim” izlivima mržnje. Konačni smiraj nacionalističkih strasti još nije blizu, ali događaji poput zeničkog svakako ulijevaju nadu da se barem možemo nadati većem stepenu međusobne tolerancije i poštovanja. Pri tome je možda i odlučujuće da svako smiruje "svoj" nacionalizam i "svoje" psovače, zbog čega navijači iz Kaknja svakako zaslužuju gromki pljesak javnosti.

(Bosnia Daily, 5. 8. 2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...