17. 08. 2015.

Vjesnici boljih dana

(Naši mladi košarkaši potakli su me na misao da moramo nekako pronaći snagu da djecu poštedimo svojih trauma, da plačemo samo noću, u potaji: neka se njihova krila slobodno šire!)


Konačno se nečim možemo pohvaliti. Naši košarkaški kadeti (uzrast do 17. godina) postali su prvaci Evrope. Najbolji igrač prvenstva je naš Musa, a još dva momka su uvrštena u najbolju petorku tog takmičenja.

Ova vijest i radost nisu samo sportske prirode. Zna se koliko je za sportaše važna fizička konstitucija, genetika, zdrav organizam i psiha. Konačno imamo i takvu generaciju.

Prije rata smo mi iz BiH imali mnogo sportskih velikana svjetskog nivoa. Bili smo zdravi, a sport dobro organizovan. Naglo smo pali jer nam je rat ruinirao i zdravlje i psihu, ne samo roditelja nego i djece. Mišići nisu mogli normalno da se razvijaju od riže, riže i riže, čime nas je saosjećajni svijet svojedobno održavao u životu. Zato smo i u sportu padali, a za rijetke uspjehe zaslužni su oni koji su rat proveli izvan BiH: tamo su bar fizički odrastali sa vitaminima i bjelančevinama, za koje su oni ratom zahvaćeni bili uskraćeni.

Ali sad se dižemo domaćim snagama. Ratne posljedice nisu nestale, ali poratna generacija ipak odrasta u zdravijim uslovima. Mladi košarkaši tome su jedan od dokaza. Oni su vjesnici naših boljih dana. Ne moraju ti dani biti divni, ali neka budu samo malo ljepši od ovih koje sada živimo.

Klučnu ulogu u tome ćemo imati mi, roditelji, koji smo kraj rata dočekali srušenih snova, razorenih duša i ugašenih ambicija. Taj posttraumatski sindrom u mojoj generaciji nije gotovo nikoga mimoišao. No, moramo nekako pronaći snagu da djecu poštedimo svojih trauma, da plačemo samo noću, u potaji: neka se njihova krila slobodno šire!

Pretvarajmo se da smo snažniji nego što jesmo, to će djeci dobro činiti.

Nije ovo optimistična, ali mislim da je lijepa sugestija da time na djelu potvrdimo ono što često govorimo: Svom se dobru u ovakvoj BiH ne nadam, ali ću učiniti sve da mi bar djeca dočekaju ljepše dane!

Time ćemo i u sebe sigurno unijeti bar malo sreće.

(Bosnia Daily, 18. 8. 2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...