11. 08. 2015.

(Ne)moguća misija

(Ako iko može izmiriti SDA i SBB, a posebno Izetbegovića i Radončića, to je jedino predsjednik HDZ Dragan Čović, koji na tome svojski radi)


Stara je i mnogo puta potvrđena istina da je u politici sve prolazno i nestabilno osim interesa. Ta istina sada se u BiH testira na odnosu dvije vodeće bošnjačke stranke: SDA i SBB. Ako možda dođe do njihovog političkog zbližavanja, onda je jasno i ko će tom braku da bude kum. To je predsjednik HDZ Dragan Čović, koji odavno pokušava da na pomenutoj relaciji izdejstvuje izmirenje, odnosno saradnju.

Sad je u tom postao još direktniji. Kazao je da bi “ulazak SBB-a u vlast ojačao već postojeći legitimitet Vlade Federacije, ali i Vijeća ministara i osigurao parlamentarnu potporu vladajućoj koaliciji bez koje nije moguće provoditi zacrtane reforme”. Nezadovoljan je što je SDA potražila spas u vezivanju sa nekoliko malih stranaka, dodao da je ta većina “tijesna i da će zahtijevati mnogo energije da bude funkcionalna”. U tom smislu mi ćemo morati razgovarati i s onim strankama koje su ostale u opoziciji, a prije svega sa SBB-om i Fahrudinom Radončićem, otvoreno je najavio Čović.

Predsjednik HDZ zna da su odnosi SDA i SBB-a složeni i da imaju izraženu osobnu dimenziju. Izetbegović i Radončić “vole” se kao pas i mačka, iako su skoro dvije decenije jeli iz istog tanjira. Tvorac “Dnevnog Avaza” dugo je bio jedna od 10 najutjecajnijih osoba u SDA, a sa sinom Alije Izetbegovića imao je vrlo prisne odnose. Čak mu je i pomagao, finansirajući školovanje njegove kćerke.

No, puklo je negdje potkraj protekle decenije, s razlozima koji nikad nisu doprli u javnost. Tada je Radončić odlučio da se sam umiješa u politiku, da Bakiru pokaže “ko je jači”. Dva puta je izgubio na izbornom nadmetanju za bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH, iako je sa svojom strankom ostvario odlične startne rezultate. No, nije mu se ostvario san da pomete SDA, ali od toga ne odustaje, ne birajući pri tome sredstva.

Već šest godina Radončić u javnosti satanizira Bakira Izetbegovića, iznoseći na njegov račun optužbe za politička ubistva, korupciju i kriminal. U tome je surov i ponekad izrazito pretjeruje. Zbog toga je Izetbegoviću junioru postao najomraženiji čovjek na planeti. Jer, ako bi se dokazale Radončićeve optužbe, jedina adekvatna kazna za Bakira bi bio doživotni zatvor.

Ni Izetbegović ne ostaje dužan Radončiću. Ružno ga diskvalificira, naziva ga razbijačem bošnjačke nacije, insinuira mu ulogu srpskog Trojanskog konja, organizuje Radončiću razne poslovne spletke, inicira bojkot čitalaca i oglašivača prema “Dnevnom avazu”. Stiče se utisak da mu je od svih problema koje ima kao stranački lider i državnik najveći, ipak, Fahrudin Radončić.

Mogu li interesi ipak spojiti ljude između kojih je tako puno netrpeljivosti? Vjerovatno mogu, i Čović to vidi, čak i pruža svoje “dobre usluge” za to moguće mirenje. I jednom i drugom obašnjava prednosti, i to već mjesecima. No, dva jarca na brvnu na to će možda pristati tek nakon još jedne velike bitke. Izetbegović se nada da će koalicijom sa nekoliko malih stranaka ipak izgraditi stabilan SDA-ov brod i time Radončića još jednom odgurnuti od vlasti. S druge strane, šef SBB-a potpiruje nered u Bakirovoj stranci, kako bi u njoj došlo do potpunog rascjepa, sa idejom da sa otpadnicima iz SDA u oba parlamenta dobije više glasova nego Izetbegovićeva struja. Tada bi se SDA našla izvan vlasti.

Radončićeva šansa da u tome uspije veća je nego Bakirova da sa malim strankama stvori jak savez. Takvo je i mišljenje dobro informisanog Dragana Čovića. U SDA je stvarno u toku velika tuča i ne bi bilo nikakvo čudo da iz nje nikne nova stranka, koja bi imala puno zastupničkih “ruku”, čak i toliko da sa SBB i HDZ postanu federalna većina u oba parlamenta.

Na rasplet nećemo dugo čekati. Već na početku jeseni ćemo saznati da li će Izetbegović uspjeti da zaustavi pobunu u SDA. Ta pobjeda bila bi i njegova pobjeda nad Radončićem, za koju su mu šanse trenutno 50 - 50 posto.

(Bosnia Daily, 11. 8. 2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...