22. 07. 2015.

Vlast će se braniti tenkovima!

(Kako na najave “državnog udara” u BiH treba da reaguje nezadovoljna masa, koja čeka povoljan trenutak da uzvikne iz sveg glasa)


Pojedini internet portali juče su objavili senzacionalnu vijest po kojoj se u BiH priprema državni udar. Špekulacija se zasniva na obećanju Mije Krešića, zamjenika državnog ministra sigurnosti, da će na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH dati pismeni ili usmeni odgovor na pitanje koje mu je, prošlog četvrtka, postavio Mario Karamatić, izaslanik HSS-a u Domu naroda.

- Već mjesecima imamo priliku čitati kako se najavljuju nove demonstracije. Radi li se tu o najavi državnog udara – pitao je Karamatić. On je prozvao i zamjenika državnog ministra obrane Emira Suljagića zbog izjave da „nakon konsultacija s nizom umirovljenih i aktivnih generala i policajaca, nemam nikakvu sumnju da entitetske vlasti pripremaju obračun s narodom“.

Najave i objašnjenja zasad su konfuzna i zagonetna. Opasnost, ako je ima, izgleda da prijeti sa dvije strane.

Pomenuti Karamatić, u suštini, izražava bojazan da bi uskoro mogao da se dogodi politički orkestriran socijalni bunt, koji bi bio najmasovniji do sada, a na čijim krilima bi, nakon obaranja trenutnih vladajućih struktura u BiH i entitetima, na vrh isplivala neka nova garnitura. Bila bi to ona koja bi se ubacila među nezadovoljnu masu, koja bi je iz sjene okupljala, radikalizirala i materijalno pomagala.

S druge strane u igri je opcija po kojoj, kako misli Suljagić, na svojevrsnom državnom udaru radi sama vlast! Ona se, naavodno, užurbano priprema da pretekne socijalni bunt koji bi mogao da se dogodi ujesen. Sa tom svrhom se kompletira i bolje oprema tzv. represivni aparat.

Za jednu od ovih špekulacija postoji zvanična potvrda. Naime, Ministarstvo obrane BiH donijelo je 19. juna odluku kojom je MUP-u Republike Srpske dodijelilo devet oklopnih borbenih vozila, MUP-u Federacije pet, a SIPA-i dva.

Odluka je zanimljiva, jer su svi raniji slični zahtjevi upućivani Ministarstvu obrane glatko odbijani, a ovaj je u nadležnoj komisiji jednoglasno prihvaćen!

Kovanica “državni udar” možda zvuči pretjerano, iako je realno da se ujesen dogodi jedan od dva pomenuta scenarija. Oni bi se, zapravo, trebali desiti istovremeno, prepleteni jedni s drugim. Jer, da bi vlast na narod poslala oklopna vozila i specijalce, potrebno je da se narod pretvori u opasnu i razularenu masu. Samo je pitanje ko će takvu masu da organizuje: opozicija, vlast ili sam narod.

Iako je treća varijanta najprirodnija, ne treba biti rob teorija zavjere pa shvatiti da bi u sadašnjim okolnostima stranačka opozicija bila ta koja bi svoje apetite pokušala da ostvari uz pomoć dirigovanih građana. Realna je i mogućnost da masu organizuje, sa čvrstom kontrolom nad njom, sama vlast. Ona bi time lakše dovela masu u stanje razularene gomile koja bi izazivala opasne nerede. Tako bi vlast dobila opravdanje za grubu intervenciju.

Zašto mislim da je najmanje šansi da se masa uskoro podigne sa koljena sopstvenom snagom i voljom? Zato što mislim da su nezadovoljnici, ali i grupe građana koje masovni bunt smatraju neizbježnim i za njega se pripremaju, od februara prošle godine do danas počeli ubrzano da sazrijevaju. Mnogo manje javno pričaju, upozoravaju i prijete, ali mislim da daleko od očiju javnosti rade na organizovanju dovoljno masovne, ali i u protestovanju vješte grupe ljudi.

Od prošlogodišnjeg 7. februara nezadovoljnici znaju da im se ne smiju prilijepiti provokatori, stranački i policijski doušnici, lažni buntovnici, a posebno oni koji demonstrante treba da zaraze ratobornošću i huliganskom negativnom energijom. Za takvo sazrijevanje građanskog otpora treba vremena, strpljenja, vještine, ali i novca. Bez njega se ne mogu organizovati masovne demonstracije, pozivanje i obavještavanje njenih učesnika.

Tek kad građanski otpor dobije ove oblike i dimenzije, on će steći uslove za efikasnost. Sve što bi se prije toga uradilo, bilo bi avanturističko srljanje u vlastitu propast. Stoga se treba naoružati strpljenjem i po svoja prava, odlučno i glasno, na ulicu, krenuti tek kad se bude jasno znalo ko masu vodi, šta se hoće postići, kojim sredstvima i u kom roku. I da se pri tome ne da nikakav povod da vlast, koja bi time bila ugrožena, na građane pošalje - tenkove!

(Bosnia Daily, 22. 7. 2015.)



DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...