29. 07. 2015.

Neiskreni apel SDA

(Možete li zamisliti zagrljaj Izetbegovića i Radončića ili Dodika i Bosića? Toliko je i šansi da se oni skupa nađu na bilo kom političkom zadatku, makar Bosna tonula kao Titanik)


SDA je danas pozvala opozicione partije da ne budu opozicija reformskom putu, napretku i prosperitetu BiH. U ovoj stranci misle da je opozicija “izgubila iz vida daleko važniju borbu – onu radi koje su dobili glasove na posljednjim izborima”. Stoga na njih apeluju da se “zajedno sa SDA fokusiraju na provođenje neophodnih reformi koje će poboljšati ekonomsko-socijalnu situaciju i životni standard građana te ubrzati europski put BiH”.

Tako poručuje SDA. Odgovor će biti u istom stilu: opozicija će pozvati SDA da se ona vrati evropskom putu i ostalim krupnim riječima iz svog saopćenja za javnost. Jer, onako kako je to učinila Izetbegovićeva stranka, pokušava se stvoriti dojam da je ona sva od zlata iskovana, dok je opoziciju nagrizla rđa.

To će opoziciju, s pravom, još više da naljuti. Uostalom, nije ona ta koja vodi državne poslove koji idu krivim putem. Uglavnom ih vode SDA i HDZ, i to ne od ovog mandata. Te dvije stranke najviše su, uz Dodika, bile na vlasti u poratnom razdoblju. Na našoj nesreći i propadanju najizraženiji je njihov pečat.

Neko će, na pomenuti apel, neiskren i politički kvaran, reći da tako nešto ovoj zemlji zaista treba: da se vlast i opozicija na neki način udruže u bici za državni i ekonomski oporavak ove zemlje i njenih građana. Slične uzdrmane države često su izlaz tražile u takozvanoj “vladi nacionalnog spasa”, kojoj je na prvom mjestu bio patriotizam, a tek potom vlastito mjesto u političkoj i vladajućoj strukturi.

Bilo bi lijepo da se taj stepen domoljublja i političke saradnje i ovdje jednom pojavi. No, šanse su trenutno manje od kapljice u okeanu. Ovdje politički lideri nisu samo politički rivali; oni čak i ne kriju koliko se međusobno – mrze. Možete li zamisliti zagrljaj Izetbegovića i Radončića ili Dodika i Bosića? Toliko je i šansi da se oni skupa nađu na bilo kom političkom zadatku, makar Bosna tonula kao Titanik.

Današnji apel SDA još jedan je izraz političkog cinizma, potcjenjivanja javnosti i glupave propaganda na koju niko ne može da se upeca. Pravi cilj tog kobajagi zabrinutog obraćanja javnosti bio je upravo suprotan od poziva na jedinstvo; on je tempiran samo da produbi postojeći jaz između vlasti i opozicije.



(Bosnia Daily, 29. 7. 2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...