21. 07. 2015.

Čeka se kaznena ekspedicija

(Svjetski moćnici vjerovatno neće Dodiku oprostiti referendumsku diverziju, ali ako bude kažnjavanja moguće je da će na udaru biti i Izetbegović i Čović)




Amerika, Evropa i OHR još u svojoj političkoj kuhinji krčkaju pravi odgovor na Dodikov referendumski izazov. Mnogi očekuju da će to biti kaznena ekspedicija, u kojoj bi predsjednik Republike Srpske mogao ostati, u jednoj varijanti, bez te funkcije, u drugoj bez šefovske pozicije u SNSD, a u trećoj bez novca koji će mu biti blokiran svuda gdje dopiru prsti pomenutih velikih sila.

Još nema naznaka koja od tri varijante će biti odabrana tamo gdje se donose ključne odluke, u Vašingtonu i Briselu. Možda to bude i nešto četvrto, blaže ili jače od pomenutog.

Domaćoj javnosti za to vrijeme niko ne može zabraniti da špekuliše i politički mašta. Mnogi se nadaju ili, bolje rečeno, priželjkuju da metla, ako je velike sile već uzmu u ruke, treba da ima širi zamah: da pomete i Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. Njihov argument za nadu je oproštajno kritičko blog-pismo Nicholasa Hilla, koji je, u suštini, pomenutu trojku smjestio u isti koš. Ni u jednom od njih Amerikanac ne vidi ljude budućnosti, zbog onoga što su politički činili u prošlosti, a što čine i sada.

U toj varijanti, Izetbegović i Čović bili bi uklonjeni sa predsjedničkih pozicija u svojim strankama, što bi im drastično smanjilo politički utjecaj, iako bi ostali članovi Predsjedništva BiH. Taj organ u suštini je, sveden samo na legalna ovlaštenja koja ima, gotovo nevažan u procesu stabilizacije političkog i ekonomskog stanja u BiH.

Izetbegoviću se stavlja na dušu stvaranje tajne hobotnice u pravosuđu i obavještajnim organima, ali i mutna saradnja sa njegovim “najboljim neprijateljem” Miloradom Dodikom, s kojim često igra dogovorene ping-pong mečeve.

Što se tiče Čovića, on je Hrvate pretvorio u svoj privatni posjed i davno postao ključna prepreka svakom pozitivnijem procesu u Federaciji BiH. Dodatni minus mu je podrška koju još od 2007. godine izdašno pruža Miloradu Dodiku. Stao je uz njega i prije mjesec dana, kada su zastupnici HDZ-a odbili prijedlog BH rezolucije o genocidu u Srebrenici, da bi potom, govoreći na ukopu žrtava, licemjerno ocijenio da se tu dogodio - genocid.

I juče je Čović puno govorio, čak i o Dodikovom referendumu. Naravno, samo naivci su očekivali da on, poput drugih, osudi tu političku diverziju.

Dragan je uvijek uz Milorada, šta god da se desi. Stoga bi bilo lijepo da se taj par ne razdvaja ni tokom međunarodne kaznene ekspedicije, ukoliko do nje dođe.


(Bosnia Daily, 21. 7. 2015.)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...