19. 05. 2013.

Staro smeće

Nadu u istrajnost obračuna sa korupcijom osnažuje činjenica da se led otopio i sa zloglasnog tandema Hećo-Branković


Sarajevsko tužilaštvo konačno je pokrenulo istragu o pljački u „Naftnim terminalima FBiH“. Ono je, doduše, još 2008. godine podnijelo krivične prijave protiv Nedžada Brankovića i Vahida Heće. No, bio je to uobičajeni način na koji su, u ono vrijeme, politički vrhovi obmanjivali javnost. Krivične prijave bučno su podnošene, a potom tiho gurane u dno ladice.
Mnogo sličnih driblinga izvođeno je sve donedavno. Prećutno se priznavalo nečije nečasno ponašanje, ali utvrđivanju odgovornosti i kažnjavanju nije bilo ni traga.
U nekoliko posljednjih mjeseci još češće se otvaraju istrage i podižu optužnice, čak se i hapse najviši funkcioneri. Nadležni organi i pojedinci zaklinju se da će metla zakona zahvatiti još šire po korumpiranom političkom smeću, sa obećanjem da se prljavcima više neće gledati kroz prste.
Činjenica da se led konačno otopio i sa Heće i Brankovića prilog je uvjerenju da bi pomenuta čistka zaista mogla biti ustrajna i uspješna. Oni koji su pod krivičnim prijavama lagodno živjeli čitavih pet godina, ipak će se suočiti sa odgovornošću.
Slučaj „Budimir“ simbolizira obračun sa kriminalom novijega datuma. Istraga protiv nekadašnjeg premijera i njegovog kolege ministra, legendarnog tandema iz družine SDA-SBiH, vraća nas natrag.
Vraćanje unazad, ustvari, trebalo bi i biti ključno. Tada je još bilo para za krađu naveliko. I drugo – da se pokaže kako politički lopovluk ne zastarijeva. Onako kako su i zaslužili, razne heće i brankovići nikad ne smiju računati na zaborav i miran san.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...