13. 05. 2013.

Raspamećeni popovi

Tako nisko kao dio Pravoslavne crkve drugi se nisu spustili i, nadajmo se, da to neće ni učiniti


Ljudi vjeruju da je Bog dobar i pravedan, ali znaju da neke njegove sluge na zemlji rade zlo i naopako, blateći i vjeru i gospodnje poslanje. U dvije i po posljednje decenije krupnu mrlju na pravoslavlje, naprimjer, utisnule su neke visoke crkvene starješine. Oni su blagosiljali nacionalnu i vjersku mržnju, čak i zločinačke pohode i genocidne masakre.
Raspamećeni popovi ovaj put su bacili kletvu na srbijansko rukovodstvo. Ono im je krivo jer je otupilo ratoborna koplja sa kojih pokušava da skine i omamljujući miris tamjana. I umjesto da se pozabavi svojom ljagom i vraćanjem Srpske pravoslavne crkve njenim časnim korijenima, dio sveštenstva pokušava da razmahne novi talas sukoba.
Dešava se to u vrijeme kad se ova vjerska zajednica bruka i u našoj zemlji. Ona se drsko ruga pravdi i čovječnosti gradnjom crkve iznad nišana srebreničkih žrtava, a  moralno posrtanje u vrhovima SPC, nakon osramoćenog vladike Kačavende, otkriva se i među još nekim visokotituliranim svešteničkim personama.
Nakon višedecenijskog potiskivanja u socijalističkoj epohi, religija na ovim prostorima, kad nanovo dobija krila, često ne uspijeva da očuva dostojanstvo. Podižu se katolički križevi visoki poput nebodera, ezan ponegdje odzvanja jače od muzike sa velikih koncerata...
Tako nisko kao dio pravoslavne crkve, međutim, drugi se nisu spustili. Nadajmo se da to neće ni učiniti.
(Dnevni avaz)

DINO „PROPJEVAO“, HOĆE LI NASTAVITI?

Gomila prljavština vlasti izbila bi na vidjelo kad bi nam Konaković povjerio sve što zna. Gdje bi bio kraj kad bi o mutnim poslovima SDA...